Седем души обвинени за смъртта на Марадона

Всичките посочени от разследването са медицински лица и критиките към тях са, че нарочно не са полагали необходимите грижи за пациента

Седем души обвинени за смъртта на Марадона | StandartNews.com

Прокуратурата в Аржентина обвини седем души в умишлено причиняване на смъртта на Диего Марадона, който издъхна през ноември 2020 г. Всичките посочени от разследването са медицински лица и критиките към тях са, че нарочно не са полагали необходимите грижи за пациента.

Сред тях са личният лекар на бившия футболист Леополдо Луке, който извърши последната му операция, психиатърката Агустина Косачов, психолог, две медицински сестри и техен координатор. Спрямо тях прокуратурата в Сан Исидро (град в Аржентина) поиска да им бъде наложена забрана за напускане на страната. Всеки от тях, който бъде признат за виновен, рискува да лежи в затвор между 8 и 25 години.

“Действията на медицинския екип на Марадона са били неадекватни, недостатъчни и необмислени. Пациентът е бил оставен на произвола на съдбата”, се казва в официален медицински доклад, изготвен от специална комисия.

Марадона почина на 60-годишна възраст след сърдечен удар. По това време световният шампион на Аржентина от 1986 година се възстановяваше след претърпяна операция. През последните две седмици от живота си той беше лекуван в къщата си в северната част на Буенос Айрес.

В медицинския доклад се казва, че "признаците на риск за пациента са пренебрегнати" и се добавя, че той е "показвал недвусмислени признаци на продължителен период на агония" от поне 12 часа. Документът също така казва, че вниманието, което Марадона е получил в къщата си "не е изпълнило минималните изисквания" за пациент е неговото положение. Добавя се още, че аржентинската звезда не би починала при "адекватна хоспитализация". Обвиняемите ще се явят пред съда на 31 май, предаде sportal.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай