По 100 000 евро на човек в Бундестима

По 100 000 евро на човек в Бундестима | StandartNews.com

Меркел стиска палци на любимците си, Германия пак напълни фензоните, рекорд за ARD

Историческата победа на Германия над Италия на четвъртфиналите на Евро 2016 закръгли премиите на играчите от Бундестима до този момент на 100 000 евро на човек. Това съобщиха от Германския футболен съюз, като се позоваха на приходите досега и тяхното разпределение. Успехът с дузпи в Бордо удвои досегашните възнаграждения, като прибави към тях по още 50 000 евро. Ако Маншафтът продължи победния си ход и достигне до финала, ще прибави още 50 000, или общо по 150 000 на играч. А при спечелване на европейската титла, премиите се удвояват и ще достигнат до 300 000 евро. Това е същата сума, която футболистите получиха за успеха си на световното първенство в Бразилия преди 2 години. Това не са най-високите премии, които щяха да бъдат изплатени - рекордът щеше да е на белгийците, които ако бяха станали шампиони, щяха да получат по 704 000 евро.

А Германия за пръв път в историята си постигна победа над Скуадрата на голям турнир. Досега на световни и европейски първенства тя имаше 4 загуби и 4 равенства. Успехът беше изкован по най-удобния за Бундестима начин - с дузпи, на които германците традиционно са царе. Този път обаче техният мерник изневери и за малко да им изиграе лоша шега. Томас Мюлер, Месут Йозил и Бастиан Швайнщайгер пропуснаха от бялата точка и единствено неточните удари на италианците ги спасиха от отпадане. Единствените дузпи, които Мануел Нойер пропусна бяха тези, които му ги биха в центъра на вратата, тъй като той всеки път се хвърляше в избран от него ъгъл.

Сблъсъкът с адзурите отново изкара германците във фензоните. 50 000 се събраха край историческата Бранденбургска врата в Берлин. А на Хайлигенгайстфелд в Хамбург за пръв път на този турнир се струпаха 35 000 човека. Други 50 000 се събраха на ст. "Милернтор" в известния хамбургски квартал Санкт Паули. Във Франкфурт 30 000 излязоха да гледат мача във фензоната, а най-малко бяха в Мюнхен - едва 10 000. Около 28 милиона останаха пред телевизорите, което осигури нов рекорд на гледаемост на ARD, а след това част от тях се изсипаха по улиците и празнуваха до среднощ.
Сред празнуващите традиционно беше и канцлерът Ангела Меркел - верен привърженик на националния отбор. "Какъв мач! Поздравления на Бундестима за класирането на полуфиналите, написа тя. - Изключително съм доволна от победата над Италия. Нека им стискаме палци и занапред. Меркел не успя да присъства на живо в Бордо, както и вътрешният министър Томас де Мезиер, който беше планирал да е в ложата, но не успя да пристигне. Ако Германия достигне до финала обаче, канцлерът със сигурност ще отскочи до Париж.

Феновете на двете държави дадоха урок

на останалите със своето джентълменство. На много места в Германия, а най-вече в Мюнхен, италианци окупираха германските кръчми и изгледаха мача на вурстчета и бира. Съответно на много места в Германия запалянковци празнуваха победата на салсиче и бира. Най-многобройна беше германската агитка в Калдаро, която след мача получи и поздрави от местните.

Адзурите в траур и през сълзи: Никой не помни победените

След години никой няма да си спомня, че сме дали всичко от себе си за победата, коментира защитникът на Скуадрата Андреа Бардзали пред "Раи Спорт". "Ние наистина се раздадохме докрай, обясни той. - Но за съжаление загубихме и това ще изтрие всички хубави неща, които направихме в турнира. Накрая остава единствено разочарованието и след няколко години вече никой няма да се сеща, че Италия наистина е дала всичко в името на успеха и на титлата."
Адзурите завършиха мача с паритет в точните удари (3-3), но като цяло отстъпваха в инициативата и във владеенето на топката (59% - 41%), но истината е, че при дузпите германците им направиха подаръци, които те не използваха. Джанлуиджи Буфон отрази един от ударите, Йозил удари греда, а Швайни не улучи вратата. Но при последната дузпа на Йонас Хектор вратарят остави топката да мине под мишницата му и не успя да сдържи сълзите на разочарование. Той разплакан прекоси терена и се скри в съблекалнята. "Всеки от нас има своята причина да плаче, призна Буфон, като допълни, че би искал да остане в отбора до 2018 г.. - Бяхме толкова близо до победата и е лудост да си помислиш, че Германия изпусна 3 дузпи, а това не ни беше достатъчно, за да ги отстраним. Конте ни поздрави и каза, че е горд с нас, защото оставихме душите си на терена. Не мога да кажа, че бяхме по-слаби. Проблемът е, че преди 2 години си тръгнахме от световното с много поводи за съжаление, защото допуснахме грешки. А сега се раздадохме докрай, но това отново не ни стигна."
Селекционерът Антонио Конте, който отива в "Челси", се раздели със Скуадрата с красив комплимент: "Трябва да призная, че по време на турнира се замислих дали да не остана. Но уви - това няма как да стане. Работата беше тежка, каторжническа, като в завод и това беше единственият ни шанс за успех на Евро 2016. Понякога имах чувството, че цяла Италия е срещу мен и само президентът на федерацията ме подкрепя. Не казвам, че играчите не са талантливи, но сегашното поколение на Италия не е страхотно, като това на Германия или Испания. Но момчетата умеят да се раздават, а да не ви казвам колко обичат своя отбор. И точно затова съм убеден, че те имат бъдеще", допълни Конте на раздяла.

Министър критикува Йозил

Престанете да давате на Месут Йозил да бие дузпи, избухна баварският финансов министър Маркус Зьодер, изнервен от меките удари на халфа от бялата точка. "Оставете да ги изпълняват младите играчи. За щастие, успяхме да преодолеем проклятието срещу италианците", допълни политикът в откровен опит да повлияе на кадровата и тактическата политика на Йоахим Льов. За да покаже какъв голям фен е, той се снима с фенска шапка и сготвена пица.

Кедира и Хумелс отпадат

за полуфинала. Сами е контузен в бедрото и няма да се оправи до четвъртък, а Матс натрупа картони. Под въпрос остава нападателят Марио Гомес, който също има мускулни болки в бедрото.

Не исках Бонучи да ми вкара 2 пъти

призна героят на мача Мануел Нойер. "Той вече ми вкара в редовното време, но не исках да ми вкара още веднъж и затова отбих удара му. Никога не съм преживявал такъв маратон от дузпи в кариерата си. Мисля, че италианците нарочно се целеха в центъра на вратата. Смятам,м че бяхме по-добрите и заслужено сме на полуфинал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай