Отиде си голяма легенда на българския спорт

От знакова волейболна фамилия

Отиде си голяма легенда на българския спорт | StandartNews.com

Още една голяма фигура загуби българският спорт. Тази нощ внезапно е починал Георги Константинов - волейболна легенда, баща на бившия вече селекционер на мъжкия ни национален отбор по волейбол Пламен Константинов и на оперния певец и музикант Юлиян Константинов. 

Именно Константинов-старши е първият, който става известен с прякора Гибона, който след това Пламен наследява. Печели прякора си още в казармата, както и повечето от волейболните ни легенди през 50-те и 60-те години. 

Димитър Гигов успява да го плени за волейбола, тъй като в същото време той тренира и лека атлетика. Първото си признание Константинов получава още през първата си година като юноша на Левски. Гибона е един от най-добрите в шампионата, а създателят на волейбола у нас Валентин Анков дава изключително висока оценка за изявите му на игрището. Георги не се задържа дълго при наборниците си и година по-рано е включен в мъжката селекция на „сините“.

От 1962 г. Гибона неизменно е в националния тим, като освен на две световни първенства е един от състезателите, които участват в олимпийския дебют на волейбола в Токио през 1964 година. Именно този турнир Константинов определя и като свой връх в кариерата си с петото място на България в японската столица. Той е един от титулярните ни нападатели. 

Голямата гордост на Гибона обаче са двамата му синове Юлиян и Пламен. По-големият не успява да се задържи в спорта, въпреки че като малък също показва отлични качества. Пламен обаче е пленен още от малък от волейбола и напълно заслужено наследява не само таланта, но и прякора на баща си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай