Четвъртък,

Отиде си архитектът на Шампионската лига

От: Димитър Пенев -
224
Отиде си архитектът на Шампионската лига
A
A
A

Бившият президент на УЕФА Ленарт Йохансон почина на 89 години след боледуване.Ленарт Йохансон е считан за архитекта на най-престижния клубен турнир Шампионска лига по време на 17-годишния си период като президент на Европейската футболна асоциация (УЕФА).

Мъдрецът на футбола

"Ленарт Йохансон е най-добрият футболен лидер за всички времена. Никой друг швед не е имал такова влияние в историята на тази игра. Той бе дълбоко уважаван като президент на УЕФА и вицепрезидент на ФИФА, а неговите качества на лидер са признати навсякъде по света", заяви президентът на шведската федерация Карл-Ерик Нилсон.

Щерката на Ленарт: Той искаше да умре с футбола

Йохансон ръководеше УЕФА между 1990 и 2007 година, когато беше победен в изборите от френската легенда Мишел Платини. Шведът беше кандидат и за президентския пост на ФИФА през 1998, когато загуби вота срещу Сеп Блатер.

Йохансон реформира европейския футбол с радикалната трансформация на КЕШ в Шампионска лига през 1992-а година, когато и отборите след първо място във вътрешните първенства получиха шанс да се състезават за трофея.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com