Нико Розберг триумфира на старта на Ф1

Нико Розберг триумфира на старта на Ф1 | StandartNews.com

Нико Розберг спечели днешната Гран При на Австралия, с която се откри новият шампионат във Формула 1. Пилотът на Мерцедес се възползва от добрата стратегия на отбора и феноменалната работа на болида си с гумите медиум. Нико направи едно спиране по-малко от основния си конкурент днес Себастиан Фетел и не остави никакъв шанс на съотборника си Люис Хамилтън.

Така германецът продължи ударната си серия срещу Люис, побеждавайки го за четвърти пореден път, като се вземат предвид състезанията от края на миналия сезон.

Люис Хамилтън трябва да е щастлив от второто си място днес в Мелбърн, с което минимализира загубата си. Трикратният световен шампион потегли от първа позиция, но след старта бе подминат като спрял от пилотите на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен. Люис пропадна до петата позиция, като бе изпреварен още от съотборника си Розберг и Фелипе Маса от Уилямс.

Себастиан Фетел даде всичко от себе си, но нямаше шанс срещу недостижимото темпо на болидите на Мерцедес с гумите медиум. Четирикратният световен шампион остана трети и със сигурност съжалява за изпуснатия шанс. Тежка катастрофа в 18-ата обиколка между пилота на Хаас Естебан Гутиерес и Фернандо Алонсо от Макларън, която можеше и да е фатална, последвана от прекъсване на състезанието, както и забавяне в бокса при смяната на гуми, също попречиха на Фетел в опитите му да спечели днешното състезание.

За съжаление на Кими Райконен състезанието на финландеца приключи в пламъци. Двигателят в болида на Ферари не издържа. На прибиране към бокса с бавно темпо първо се виждаше син пушек, който прерасна в бурен огън, излизащ над каската на Кими от въздухозаборника на кутията над двигателя.

Пети днес остана любимецът на австралийската публика Даниел Рикардо. При отпадането на Райконен това бе максимумът за пилота на Ред Бул днес на домашната писта "Албърт парк".

Ромен Грожан е днешният герой извън доминиращите отбори. Френският пилот на тоталните дебютанти Хаас се класира на шесто място, печелейки шест точки. Американският тим е първият новак, спечелил точка от 2002 година, когато това направиха Тойота и Мика Сало. Нико Хюлкенберг за тима на Форс Индия и пилотът на Уилямс Валтери Ботас останаха изненадани от Хаас, съответно на седмо и осмо място.

Последните две места, даващи точки в топ десет, заеха съотборниците в Торо Росо Карлос Сайнц и Макс Верстапен. Двамата водиха ожесточена борба от старта до финала, като дори стигнаха до лек удар в последните обиколки. Верстапен се завъртя, след като удари и леко счупи предното си крило в задната гума на Верстапен, но успя бързо отново да се върне в правилната посока и запази десетата си позиция и една спечелена точка до финала.

Нито един от болидите на Рено не успя да влезе в топ десет. Пилотите на тима останаха без точки на 11-а и 12-а позиция. Разочароващо състезание за ветерана Дженсън Бътън и тима на Макларън-Хонда. Проблемите за британците от миналата година явно все още не са отминали и Дженсън финишира на една обиколка след победителя Нико Розберг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай