Наоми Осака спечели Australian Open

Титлата е четвърта от големия шлем за японката

Наоми Осака спечели Australian Open | StandartNews.com

Японката Наоми Осака спечели титлата от Откритото първенство на Австралия по тенис. На финала най-богатата спортистка за 2020 победи с 6:4, 6:3 Дженифър Брейди. Четвъртият триумф на Осака в турнири от Големия шлем видяха 7477 зрители на “Род Лейвър Арина” в Мелбърн.

Само на 23-годишна възраст японката вече има два триумфа в Австралия и още два в US Open, като удължи победната си серия на 12 мача след осминафиналната фаза на турнири от “Шлема”. Тя ще се изкачи до номер 2 в световната ранглиста, изпреварвайки Симона Халеп, а стана и седмата тенисистка в историята, която печели “мейджър” трофей, след като преди това е спасявала мачбол. За Осака това се случи в четвъртия кръг срещу Гарбине Мугуруса. Японката е първата от Моника Селеш през 1991 година, която печели първите си четири финала в “Шлема”. 

Брейди, която изкара строга двуседмична карантина в Мелбърн, все пак има всички основания да се чувства удовлетворена от представянето си на Australian Open, където регистрира първия си “мейджър” финал в кариерата. Тя ще се извиси до 13-а позиция в световната ранглиста, като сега бе едва петата жена извън топ 20 от 2000 година насам, стигнала до последната фаза в Мелбърн. Тя обаче не можа да се превърне в 55-ата различна шампионка. 

В първия сет Осака успя да пробие първа за 3:0, но после нервите не й позволиха да затвърди предимството си и Брейди се върна в сета. Американката обаче се пропука в най-неподходящия момент при 5:4 в полза на опонентката й и допусна пробив. Той бе предизвикан изцяло с непредизвикани грешки от Брейди, която пренесе срива си и в началото на втория сет.

Осака моментално поведе с два пробива, но след това имаше проблеми с първия си сервис и допусна брейк, макар да запази преимуществото си в резултата. При 40-30 и 4:2 Брейди имаше шанс да стигне поне до дюс, но сбърка форхенд и трябваше да сервира за оставане във финала. Тя го направи, но след това Осака затвори мача убедително на нула за четвъртата си титла от “Шлема”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай