Наградиха Габриела Петрова за №1 в атлетиката

Наградиха Габриела Петрова за №1 в атлетиката | StandartNews.com

Най-добрата българска атлетка Габриела Петрова бе наградена днес за Атлет №1 на 2015-а година в специална церемония на Българска федерация лека атлетика и сп. "Атлетика". Тя беше обявена за №1 в 17-ата класация на списание „Атлетика" в края на миналата година, но заради ангажименти на четвъртата в тройния скок от световното първенство в Пекин церемонията беше организирана днес в хотел "Метрополитън". Журналистите избраха за треньор №1 единодушно Атанас Атанасов, който е личен треньор на Петрова.

Двамата бяха наградени с мобилни телефони от Илияна Захариева, директор "Компоративни комуникации" в Мтел, който е телекомуникационен партньор на БФЛА.

„Следя кариерата на Габи от много отдавна. Истинският състезател, когато е малък, не се познава по резултатите, а по това как се състезава, какви решения взима, при кого тренира, коментира по време на награждаването президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. – Габи я отличава нейният характер, това, че тя се състезава до края. Спомням си първото й преминаване на над 14 м в залата в Добрич, как стана европейска шампионка в Тампере с последен опит. А 2015 г. беше много успешна за нея, не само с четвъртото място в Пекин и сребърния медал от европейското в зала, а и със силните й опити и тези в Стара Загора с минимален фаул. Нека тази успешна година да бъде прелюдия за още по-успешна олимпийска година."

Петрова пък сподели какво й е казал Карамаринов по време на награждаването й през 2013-а година в Тампере, когато спечели златото от европейското първенство за младежи и девойки под 23 г.

„Приемам, че Карамаринов даде начало на моята успешна кариера. Той ме награди в Тампере и тогава ми каза: ще те награждавам през голям шампионат. Не ме награди зимата на европейското, но за съжаление пропуснахме в Пекин. Затова сега си пожелавам на следващите състезания да съм на подиума. 2015 г. не беше успешна само за мен, но и за цялата ни атлетика. Дано това да е била репетицията за една по-успешна 2016-а. Благодаря на БФЛА, че ни осигуряват условия, с които да сме спокойни в подготовката си, а също така и на Мтел, че продължава да подкрепя леката атлетика в България ", коментира Петрова.

Атанасов даде своите уверения за по-големи успехи занапред.

„Ще се опитаме тази година, която е много важна, отново да направим така, че да се говори за българската лека атлетика с още по-добри думи. Благодаря на БФЛА за огромното разбиране, изключително много ни помагат. Няма нещо, което да сме поискали и да не ни е било изпълнено. Това ни задължава още повече. Огромна благодарност и на Мтел за подкрепата, която оказва на българската лека атлетика", заяви Атанасов.

"Изключително съм щастлива да участвам в тази церемония, и да съм с хора, които за пореден път ще награждавам. Нормално е за лидера на пазара да награждава лидерите. Вярвам, че с подкрепата на най-добрите успехите в българската атлетика ще продължат. Стана вече традиция да награждаваме Габи и нейния треньор за успехите, които са постигнали на големи първенства. През изминалата година Габриела заслужи и приза Спортист на годината, което ни кара да се чувстваме изключително щастливи от това партньорство. Габи бъди сигурна, че както и в Мтел, така и всички българи се гордеем с теб", заяви при награждаването Илияна Захариева.

Атлет №1 при младите е Лиляна Георгиева, която бе сред най-добрите и в "Спортните чудеса" на "Стандарт". Тя не присъства на церемонията поради факта, че продължава подготвинелния си лагер в Добрич. Мтел обаче е приготвил последен модел мобилен телефон и за нея, който тя ще получи в близките дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай