НА ЖИВО: ФИНАЛЪТ

НА ЖИВО: ФИНАЛЪТ | StandartNews.com

Гледай ТУК и ТУК: според това кои коментатори предпочитате - на БНТ1, или на Нова

****************************

ПОРТУГАЛИЯ Е НОВИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОН. ДОМАКИНЪТ ФРАНЦИЯ Е ПОБЕДЕН С 1:0!

Четири минути преди края Франция показва неспособност да отвърне на удара и португалската публика започна да се готви за празник.

1:0 за Португалия в 109-ата минута! Лоран Косчелни остави Едер да проникне до фронтална позиция и с тежък удар да прониже левия ъгъл.

Втора греда, този път за Португалия! Улучи я Рафаел Герейро от пряк свободен удар!

Лорис рядко се намесва, но като го направи, е с цената на злато: в 104-ата минута отрази отсечен удар на Едер. Дотук най-ценните се оказват двамата вратари!

Борба за взаимна неутрализация с цената на всичко и 3 жълти картона за 3 минути.

Начало на продълженията.

Преди подновяването на мача Роналдо се надигна от скамейката и окуражи съотборниците си с прегръдки.

Край на редовното време! 7-1 точни удари в полза на Франция, но резултатът е 0:0. Следват продължения.

Франция изпусна златен шанс за титлата! В 92-ата минута Андре-Пиер Жиняк улучи страничния стълб!

Руи Патрисио продължава да е на висота! Далечният и тежък като стомана удар на Муса Сисоко извън наказателното поле беше отбит, макар и с две ръце.

В 80-ата минута дойде ред Юго Лорис да спасява Франция, и то как - с отразяването на два последователни точни удари на Нани и Рикардо Куарешма. Португалия се активизира, макар и за кратко.

Независимо дали играе срещу 11 или срещу 12 човека, португалската защита вече няколко минути отбранява с усилия нулевия резултат. Две опасни ситуации на домакините бяха изчистени в последния възможен момент!

Франция не може да се оплаче от съдийството! Патрис Евра изблъска съперник в наказателното поле след корнер и в много опасна ситуация - отново никаква реакция от съдията Марк Клатенбърг.

В 66-ата минута новият герой на Франция Гризман изпусна най-изгодното положение след почивката. Рафаел Герейро го изпусна след центриране от левия фланг, но той не улучи вратата с глава.

Погба откровено натисна вратаря Руи Патрисио по рамото при двубой във въздуха и той изпусна топката. Съдията не отсъди нарушение...

Французите сякаш целенасочено търсят слабото място на съперника: възловият защитник Пепе, който също страдаше от контузия през последните дни, беше подхвърлен във въздуха след остро единоборство.

Второто полувреме започва при 0:0. И с мъдър урок от първото, покрай контузията на Роналдо: човешката физика има граници.

Край на първото полувреме.

Третият точен удар на Франция беше на Муса Сисоко - изненадващ и след рязко обръщане в наказателното поле, но Руи Патрисио и него извади.

Равносметка в 30-ата минута: Франция може да има слабости в защитата (според Капело), но точността в пасовете на домакините е фамозните 91%, а Португалия въобще не може да достигне до защитата и да я пробва. А точните удари след първия половин час са 2-0 в полза на Петлите.

Засега събитието на вечерта е как изнасят плачещия Роналдо на носилка. Май досега не ни се е случвала подобна гледка?

Историята се повтаря за Франция като мечта! Влизането на Пайе в крайна сметка се оказа фатално за Кристиано Роналдо, който имаше контузия още отпреди Евро 2016. Същия подарък Франция получи от съдбата и през 1998 г., когато един друг Роналдо получи припадък преди финалния мач на световното и той беше спечелен от Петлите, които тогава пак бяха домакини. Ще видим ли същия сценарий?

А Франция продължава да притиска мощно. И ако в полуфинала Германия владееше топката, сега притежанието е здраво наклонено в полза на Петлите: 61% на 39%. Силните фигури на Франция в полузащитата, които с лекота стигат до наказателното поле, са сериозен фактор.

Изключително решаващ момент за мача!. Въпреки силните болки, които очевидно изпитва след нормалния сблъсък с Пайе, Роналдо получи лекарска помощ и се върна в мача. Нападателят, който дойде на европейското с травма, очевидно рискува, но колко - той си знае.

Франция се опитва бързо да капитализира силата си в атака. Руи Патрисио с мъка отби изпод гредата удара с глава на Гризман.

Ще се окаже ли Димитри Пайе пак решаваща фигура, но в друг смисъл? В опит да овладее топката влезе остро в краката на Роналдо и той рухна в болки. Звездата на Португалия продължава играта, но с куцане. Дали ще е пълноценен обаче?

Началният натиск обаче очаквано е на Франция и достига до наказателното поле включително.

Първата възможност беше за Португалия след контра. Нани беше изведен зад защитата, излезе срещу вратата и стреля високо.

Франция може и да има слабости в защита, но Дидие Дешан компенсира с трима стабилни изпълнители отпред - Жиру, Пайе и Гризман.

***************************

Мачът беше предшестван от кратка церемония по закриването, с поредното участие на Давид Гета, чийто концерт в Париж часове преди откриването донесе късмет на Франция с победата срещу Румъния с 2:1. Ще има ли още едно, последно чудо за Петлите?

Стартови състави
ПОРТУГАЛИЯ: Руи Патрисио, Пепе, Фонте, Герейро, Жоао Марио, У. Карвальо, Седрик, Адриен Силва, Санчеш, Нани, Роналдо
Селекционер Фернандо Сантош
ФРАНЦИЯ: Лорис, Евра, Сисоко, Саня, Косчелни, Матюиди, Юмтити, Погба, Пайе, Жиру, Гризман
Селекционер Дидие Дешан
СЪДИЯ Марк Клатенбърг (Англия)

Франция е пред трета европейска титла. И - както се изрази „Паризиен" - „пред вратата на рая". Дидие Дешан – пред втора, като първата му от 2000 г. е като футболист. Трети успех ще изравни петлите с лидерите Германия и Испания.

„Денят на властелините", обяви „Екип", който направи и притурка на португалски, специално за феновете на съперника и със същото заглавие, но на португалски език. Най-големият жест към португалската диаспора във Франция обаче беше на тв канала М6 - той реагира с излъчване на два езика, с помощта на колегите си от RTP.

Португалия е пред първа европейска титла след неуспешния опит от 2004 г., когато като домакин загуби на финала от Гърция с 0:1. От онзи състав на вицешампионите все още играят Кристиано Роналдо и Рикардо Карвальо. Португалия се настрои с оптимизъм за мача. „А Бола" обяви: „Ще победим!" А „Рекорд" допълни: „Искаме сълзи от щастие".

Италианският „Кориере дела сера" прецени обстановката със заглавие „Само Роналдо е застанал между Франция и нейната европейска мечта".

Мъдрият Фабио Капело зае различна позиция: "Франция е домакин, но има слабости в защитата. Португалия сякаш е по-хомогенна и ми напомня за Италия на Конте."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай