Млади партийци са новите шефове на ЦСКА

Купувачът регистриран на един адрес с бившия съпруг на Вивиан Рединг

Млади партийци са новите шефове на ЦСКА | StandartNews.com

Кой седи зад офшорката "Лира Инвестмънтс", която купи ЦСКА, пита се не само "червена" България. Покрай заявлението за сделка пред Комисия за защита на конкуренцията на бял свят най-после изплуваха няколко имена.

През 2012 г. като администратори на "Лира" са вписани българските граждани Димитър Александров Митев и Калина Богданова Кръстева плюс люксембургския адвокат Жан-Бернар Цейме. Офшорката "Лира" е регистрирана именно в херцогството, така че не е ясно дали е английска, както сподели преди седмица Александър Томов. Нещо повече, вероятно е негова, тъй като управителите са приближени до социалдемократа. Димитър Александров Митев е едва на 25 години. На последните избори

регистрира партия "Българска пролет"

представляваща уж хора от февруарските протести. Проектът на Митев не събира и 1 процент от гласовете. Като работно място на младежа е посочен офисът на Българска социалдемократическа партия на бул. "Арсеналски", 123. Там е един от офисите на Томов. Репортер на "Стандарт" се убеди вчера с очите си, че бившият вицепремиер и младежът са заедно в партийната централа. Двамата са партньори и във фирма "Интернешънъл Метал Форуърдинг" отново със седалище бул. "Арсеналски", 123. Управител е Димитър Александров Митев, а съдружници Александър Трифонов Томов и Анри Христов Еринин, известен покрай "Кремиковци". Делът на Томов във фирмата е запориран през 2010 г. от комисията "Кушлев" очевидно покрай делата срещу него за източването на металургичния комбинат и на ЦСКА. Впоследствие запорът е вдигнат.
Като адрес на Калина в документите на офшорката пък е посочен бул. "Христо Ботев", 3. Репортер на "Стандарт" отиде да провери и това място. Оказа се обикновена софийска кооперация. На наш въпрос къде може да бъде намерена Калина, комшии посочиха офис на третия етаж. Вежливо момиче отвори вратата с табелка "София Комерс Заложни къщи". На молбата ни може ли да говорим с Калина Богданова Кръстева жената отговори утвърдително. На вратата скоро се появи

симпатично момиче на около 25-години

"Някакво съвпадение е станало", притесни се Калина и се прибра в офиса. Твърде вероятно е само момичето, не и фирмата, да имат връзка с офшорката, Томов и ЦСКА. "София комерс Заложни къщи" е сериозна компания с над 150 заложни къщи в цяла България, показа проверка на "Стандарт". Има сайт с най-подробна информация.
Около "Лира инвестмънтс" обаче излязоха и други интересни подробности. Преди 2012 г. офшорката е била управлявани от трима граждани на Люксембург. Единият от тях - Клод Шмит, участва при предишното купуване на ЦСКА през 2007 г. Става въпрос за офшорката "ИСМС", взела клуба от Васил Божков. Адресът на вече заличената фирма е на улица "Насо", 1 в Люксембург, където първоначално е била регистрирана и "Лира Инвестмънтс". Сега новият купувач на ЦСКА обаче се мести на "Алфонс Мюнше" 29. Интересното е, че там пък е адресът на българския почетен консул в Люксембург -
Димитриос Зоис. Същият е бивш съпруг на еврокомисар Вивиан Рединг, която разчупи духовете в България тези дни.
За одитор на "Лира" пък е избрана кипърската компания Forland Holdings Limited със седалище в Лимасол.
Само да припомним - в офшорката "ИСМС" управители бяха други двама от свитата на Томов - Емил Димитров и Иван Иванов, плюс индийския представител на Прамод Митал - Раул Прафула Рао от Мумбай. В последствие азиатците се оттеглиха.

Именно "ИСМС" продаде ЦСКА на "Титан". После Димитър Борисов и Иво Иванов заведоха срещу офшорката дело за 3,49 млн евро в Люксембург, което е спечелено на първа инстанция. Става въпрос за парите, които са били преведени за покупката на клуба през 2007 г. Тогава ЦСКА тегли 5 млн. евро кредит от наша банка и с 3,49 млн. от тях се плаща за покупката на армейския клуб. Тоест ЦСКА е купил сам себе си! Пълномощник по сделката от страна на "ИСМС" е Сашо Томов, в последствие оглавил "Червените". "Сега тези 3,49 млн. евро ги няма в ЦСКА. За тях липсват договори за заем, няма нищо!? Има само превод на тези пари към Швейцария. И ние завеждаме иск към фирмата купувач да ги върне, защото тези пари са на клуба. Именно тяхната липса е повлияла и за отнемането на лиценза на ЦСКА", заяви Димитър Борисов през 2010 г.

Тези дни Томов и Александър Тодоров контрираха, че делото е прах в очите на хората, тъй като

се съди фирма, закрита преди 4 години

"Изравняват си парите в "Титан", мистериозно подхвърлиха на пресконференцията миналата седмица най-новите собственици на ЦСКА, като може би изпечени финансисти ще разберат думите им.

Въпросът сега е защо на Сашо Томов му е притрябвало да купува "червените". Първоначално той каза, че "Лира" само ще съхранява акциите, после уточни - офшорката може и да запази дял. Според мнозина бившият вицепремиер иска да заличи следите на въпросните изчезнали 3,49 милиона евро. Приближени до Томов се кълнат, че зад офшорката седи интерес на английски инвестиционен фонд, специализиран в покупката на закъсали фирми и препродажбата им след оздравителна програма. Къде е истината ще си проличи до 2-3 седмици. Тогава трябва да дойде първата финансова оздравителна инжекция към ЦСКА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай