Мерцедес заплашен от сериозни санкции

Мерцедес заплашен от сериозни санкции | StandartNews.com

Берлин. Тази седмица е изслушването на Мерцедес пред Международния трибунал на ФИА, заради скандала с тестове на гуми за Пирели.

Германският концерн ще се яви на заседанието на 20 юни, като ще трябва да представи своята позиция по отношение на скандала, който се разрази след проведените тестове с Пирели в Барселона. Немската преса разглежда евентуалните финансови и спортни санкции, които могат да бъдат наложени на тима, както и последствията за имиджа на компанията.

Според слуховете наказанието може да бъде освен сериозна глоба, отнемане на точки, изваждане на тима за определен брой състезания или дори изхвърлянето им от спорта.

Ръководството на Мерцедес вече заяви, че е уверено в аргументите, с които разполага. На този фон обаче идват и коментарите на тези, които смятат, че компанията трябва да се оттегли от Формула 1.

Това е мнението на един от акционерите на Даймлер Михаел Мудерс. Германецът се изказа остро пред местната преса.

"Присъствието на Мерцедес във Формула 1 няма никакъв смисъл, тъй като не оказва никакво влияние върху продажбите на автомобилите. Компанията е длъжна да се оттегли от шампионата, тъй като в момента за този проект отделяме стотици милиони долари, които отиват в нищото", коментира Мудерс пред „Велт ам зонтаг".

Бившият пилот от формула 1 Кристиан Данер, който в момента е коментатор за телевизионния канал RTL, заяви, че след скандала с тестовете на Мерцедес и Пирели ще последват санкции.

Скандалът избухна, след като от Мерцедес използваха болида за 2013 година по време на тестове за Пирели.

С него Люис Хамилтън и Нико Розберг навъртяха 1000 километра на пистата "Каталуния". Това обаче даде повод на другите водещи отбори във формула 1 - Ферари и Ред Бул, да се оплачат от конкурента си.

Двата тима пуснаха жалба, че проведеният тест е в разрез с правилата в спорта, а в четвъртък Международният трибунал в Париж ще изслуша доводите на Мерцедес, след което ще се произнесе по случая.

Пред „Билд" Данер бе категоричен, че ако действително сребърните стрели разполагат с писмено разрешение от страна на Чарли Уайтинг да бъде използван болида от 2013-а, то санкцията може да бъде за ФИА.

"Опасявам се, че ще има сериозни санкции за Мерцедес, тъй като ако не се прилагат правилата, то спорт като Формула 1 не може да съществува. В зависимост от това кой е допуснал тази грешка, санкции ще отнесат или Мерцедес, или ФИА", коментира бившият пилот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай