"Мерцедес" иска да спре промени по двигателите по време на сезона

"Мерцедес" иска да спре промени по двигателите по време на сезона  | StandartNews.com

"Мерцедес" иска да блокира опитът за облекчаване на правилата с цел подобряване на двигателите по време на следващия сезон във Формула 1, предаде Би Би Си.

В момента регулациите "замразяват" промените по силовите трактове с цел намаляване на разходите след внедряването на новите V6 турбохибридни задвижващи системи от тази година.

"Мерцедес" наложи пълна доминация през сезона и прекрати серията на "Ред бул" от четири титли. Другите два производителя на двигатели "Рено" и "Ферари" искат разрешаването на развитието им през сезона в опит да намалят голямата разлика с германците.

Спортният директор на "сребърните стрели" Тото Волф заяви, че екипът му вече е гласувал против предложението при обсъждането му от Стратегическата група на Формула 1 и ще го направи отново при гласуването му от Комисията към световния шампионат. За да бъде одобрена промяна в правилата, тя трябва да бъде подкрепена единодушно.

"Не мисля, че ще променим мнението си в следващия месец или когато и да е следващото събиране на Комисията", каза Волф и допълни, че евентуално облекчение в правилата само ще повиши разходите в спорта.

Според него има всички шансове разликата в представянето да остане същата или дори да се увеличи, тъй като "Мерцедес" също би работил за подобрение на двигателите си. Екипът спечели 13 от проведените до момента 16 старта, като постигна 9 двойни победи. От 2015 г. компанията ще доставя задвижващите системи на още три отбора в допълнение към своя заводски тим.

"От нас се изисква да гарантираме осигуряването на двигатели с еднакви спецификации и в едно и също време за всички наши клиенти при еднакви цени. Няма как да им ги доставим едновременно, ако има разрешение за развитие през сезона. При "Хонда" е различно, защото имат само един клиент. Различно е при "Ферари", различно е и при "Рено". Става въпрос единствено за значително повишение на разходите и всеки друг аргумент се използва само защото те не са там, където биха искали да бъдат", завърши Волф.

В Сочи първите пет болида на финала бяха задвижвани от двигатели на "Мерцедес", а пилотът на тима Нико Розберг стигна от последно до второ място. Изпълнителният директор на "Ред бул" Кристиан Хорнер потърси мотивация за промените в подобряване на шоуто.

"Реалното представяне на "Мерцедес" показва, че те могат да минат през цялата колона и това показва твърде добра работа. Технологията все още е твърде нова. "Мерцедес" не трябва да се притеснява от конкуренция. Те вършат страхотна работа и според мен ще е добре за Формула 1, ако "Ферари", "Хонда" и "Рено" имат възможността да намалят разликата. В противен случай на финала всеки път ще сме в предопределен ред", каза Хорнер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай