Мъри: Искаме Анисе от ЦСКА, готови сме за Европа

Мъри: Искаме Анисе от ЦСКА, готови сме за Европа  | StandartNews.com

Наставникът на "Ботев" Пловдив Станимир Стоилов даде първата си пресконференция за новия сезон. Между първата тренировка и заминаването на тима за лагера във Велинград, специалистът коментира актуалните теми около отбора. Ето какво заяви Стоилов пред журналистите, цитиран от официалната страница на "канарчетата:

Започваме сезона амбицирани и с надежда. Целите ни са да се представим по-добре от миналия сезон, което значи да стигнем до Лига Европа. Ако се отвори възможност за нещо по-добро от това, със сигурност няма да се откажем. Другото наше желание е да израстваме като отбор.

Надявам се да успеем да подготвим боеспособен състав, който да се представя на постоянно ниво. През миналия сезон имахме отстъпление в няколко мача, но това е нормално като се има предвид, че бяхме нов отбор. Доволен съм от представянето на футболистите, но мисля че те могат да покажат още по-голямо постоянство и израстване.

От играчите, и отбора като цяло, ще искам пълно раздаване за „Ботев". Искам мислите им да са насочени изцяло във футболния процес и играта. Получаваме достатъчно добро отношение от собственика, ръководителите в клуба и от привържениците, за да може ние на 100% да сме отдадени на този клуб. Затова, желанието ми е за пълен професионализъм. Ако успеем да постигнем това, смятам че ще изградим отбор, който играе добър футбол. И преди съм казвал, че победите не са на всяка цена и е по-важно да се стремим да изградим отбор, който да пълни стадиона.

Няма футболист, от когото да съм недоволен, но има още доста какво да доусъвършенстваме.

Сезонът ще е доста тежък, особено след зимата, когато ще има плейофи. Играчите трябва да са професионалисти, както в тренировките и мачовете, така и когато не са на стадиона. Имаме още един-два дни да установим как са се готвили през паузата. Почти не сме им дали почивка, защото желанието ни е да не правим изцяло нова подготовка. Дано да са били сериозни и да са поддържали формата си.

В първата седмица ще отсъстват всички национални състезатели, които имаме – юношески, младежки и в представителните гарнитури. Събираме се в пълен състав следващия понеделник, когато заминаваме на лагер в Австрия.

Новите към момента са Ромарио, когото вече познавате и младият Божидар Васев. Надяваме се, че той ще покаже, че има качества да помогне на „Ботев", защото знаете, че политиката на нашия клуб е свързана с налагането на млади играчи.

Футболистите трябва да знаят, че върху тях ще лежи сериозна отговорност. През целия минал сезон, който беше сезонът на завръщането в елита, отборът направи голяма стъпка и вървеше нагоре. Сега трябва да направим още една стъпка, с която да изкачим и задържим „Ботев" сред лидерите. Може и да е натоварващо за момчетата, но в крайна сметка „Ботев" се стреми към това ниво и те трябва да го защитават.

От отбора на ЦСКА имаме интерес само към Анисе. Нашето ръководство вече проведе разговори с шефовете на ЦСКА и остава те да изпълнят постигнатата договорка.

Колкото до евентуалното ни участие в Европа – ние сме готови, стига да се стигне до това. Да, ще започнем от първия предварителен кръг, но това ще бъде шанс за нас да натрупаме опит и аз вярвам, че ще се представим добре. Готови сме във всеки един момент да приемем това предизвикателство.

Селекцията ни не зависи от участието в Европа. Гледаме играчи непрекъснато, но не сме открили човек, който да повиши нивото в отбора. На този етап има клубове, които отделят повече средства за селекция. Знаете, че нашият приоритет са базата и стадионът, които поглъщат огромни инвестиции. Преди те да бъдат завършени, ние няма да променяме параметрите си. Ресурсът, с който разполагаме, стеснява кръга на играчите, които можем да си позволим. Колкото повече от тях гледам обаче, толкова повече харесвам нашите футболисти. Това не значи, че те трябва да се отпускат, защото при всички положения ще продължим да търсим нови попълнения, тъй като имаме нужда от подсилване на 2-3 поста.

Оценки на новия формат на първенството трябва да даваме, след като то приключи. За мен взетото решение е половинчато. Нямаме нужда от дълга пауза, можеше доста по-рано да започнем. Важно е също така всички ние – футболните хора, да осъзнаем, че нивото на шампионата зависи и от нас. Ако се стремим да показваме добър футбол, колкото и мача да се играят, публиката ще е доволна и ще идва на стадиона. Ако продължи да се играе за едничкият гол резултат, и десет хиляди мача да има, хората ще бъдат недоволни.

Надявам се възможно най-скоро да влезем на базата в Коматево. Чакаме с нетърпение това да се случи. Стъпим ли там, ще заприличаме на сериозен отбор и клуб, и ще започне същинската работа с младите състезатели и юношите.

Треньорите в академията бяха избрани при пълна прозрачност. Затова повикахме специалисти от треньорската школа, които да гарантират независимостта при изпитите и оценките от тях. Оценките са в клуба и всеки кандидатствал може да види своята. Но резултатите не са впечатляващи и имаме да работим много и с треньорите. Ако разполагаме с 10 добри специалисти в школата, те ще извадят 110 добри футболисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай