Маратонци от 4 континента бягат в неделя в София

Маратонци от 4 континента бягат в неделя в София | StandartNews.com

София. Атлети от 4 континента (Европа, Африка, Северна Америка и Австралия) ще стартират в 30-ото издание на Софийския маратон на 6 октомври. Това стана ясно днес по време на официалната пресконференция, проведена в Столична община. Това е поредният рекорд, който отчитат организаторите от СО, БОК, БФЛА, Асоциация спорт в свободно време, "Асикс" и генералния спонсор "Изи Кредит". Другото върхово постижение за маратона в неделя е броят на държавите на участниците, който вече достигна 20. Записаните чужденци до момента са 74 мъже и 9 жени. Общо за участие на 42 195 км участие са потвърдили 250 атлети. Регистрацията продължава на сайта на събитието www.maratonsofia.com.

Голямата звезда сред звездите е етиопецът Бирхано Меконен, който има като най-добро постижение в маратона 2 ч. и 11 минути. България ще бъде представена от държавните шампиони за 2012 г. Милка Михайлова и Христо Стефанов, както и от победителката в Софийския маратон за миналата година Атина Кръстева. Най-добрата ни атлетка в средните и дълги бягания Силвия Дънекова също ще застане на старта в неделя в 10,00 ч. пред ст. „Васил Левски".

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която е и патрон на маратона, обяви, че се надява времето в неделя да е хубаво и в състезанието да се включат и много ученици от софийските училища. „В неделя София отново ще стане територия за лека атлетика", заяви още Фандъкова по време на пресконференцията."Столична община подпомага организацията на маратона с 8000 лв., отпуснати по програма „Младежки дейности". Надявам се, че и шофьорите ще са благосклонни към маратона, защото все пак това се прави за младите хора. Спортът е най-добрата превенция срещу лошите пороци с които се борим", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че втората мисия на събитието е да помогне на кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 г.

Олимпийската шампионка и световна рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова, която е председател на БОК, разкри, че ще се включи в масовия старт на 3 км. „Това е поредното грандиозно спортно събитие, на което София е домакин", заяви пред медиите Костадинова. "Приканвам всички софиянци да се включат, за да покажем на света, че сме спортна нация. Благодаря на Столична община за отличното партньорство, което имаме в организацията на 30-ото издание на Софийския маратон. Това състезание ме кара да се гордея, че съм българка и че живея от доста години в София".

Станимир Василев, основател и председател на борда на директорите на „Изи Асет Мениджмънт" АД заяви, че за него софийския маратон е едно уникално събитие, което зарежда с енергия младите хора. „Нека маратонът си остане традиция, да сме здрави и нещата по организацията на това състезание винаги да вървят така добре", допълни Василев. Той получи от главния организатор на маратона Анатоли Илиев стартов номер 1001, с който ще участва на 18 км.

Всички атлети, които ще бягат на класическата дистанция от 42 195 м и 18 км, ще получат номера с чипове, които ще позволят максимално точно да бъде измерено тяхното време. Другите дистанции са 6 км и масов старт на 3 км.

Шампионите при жените и мъжете в класическия маратон ще получат по 5000 лв. от наградния фонд, който е 25 000 лв. Бонусите за първите на 18 км са по 500 лв. Ще има и още 250 предметни награди, както и финансови бонуси за завършилите маратона в три възрастови групи при мъжете и три при жените. Вносителят на „Асикс" в България Любо Ганев обяви, че още когато е поел отново представителството на италианската марка за спортна екипировка през 2012-а, си е пожелал да бъде спонсор на маратона, който според него е най-известното състезание на София.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова подари плакет за първия шампион в Софийския маратон Станимир Ненов. Той обаче не присъства поради неотложен ангажимент във Варна, а приза получи неговият син Ивайло (на снимката), който обеща да бяга на маратона в неделя.

Заради маратона в неделя движението в някои части от центъра на София ще бъде спряно от 7,00 до 15 ч.

Освен атлетическите дисциплини, за гостите на маратона са предвидени и богата спортно развлекателна програма, която ще е от 10,10 до 12,40 ч. Паралелно със състезанието ще се провежда турнир по стрийтбаскет на ул. „Гурко". Ще има също така сутрешна гимнастика, демонстративен урок по шотокан, танцова програма от „Роберта балет", демонстрация по таекоундо WTF от СК „Джи До Куон" и др.

На края на пресконференцията кметът на София Йорданка Фандъкова и председателя на БОК Стефка Костадинова разкриха, че ще организират съвместно и 31-ото издание на маратона през 2014-а. То ще се проведе на 5 октомври догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай