Лавинна опасност спря Стефанов под К2

Българинът стигна до 8200 м, слиза към базовия лагер

Лавинна опасност спря Стефанов под К2 | StandartNews.com

Алпинистът Стефан Стефанов слиза към Базов лагер на К2 (8611 м), след като атаката на върха беше прекратена по решение на шерпите, съобщи БНР. Причината са обилните снегове (с височината на човешки ръст, според съобщение на един от шерпите) и високата лавинна опасност. Преди това Стефанов достигна най-опасния участък по реброто Абруци - "Гърлото на бутилката", на 8200 м височина, но се наложи да се върне в Лагер 4, където изкара нощта (сряда срещу четвъртък) с другите участници в експедицията.

Атаката на втория по височина връх на планетата К2 (8611 м) започна вчера, в късния следобед, след тежка нощ в Лагер 4, където Стефанов и другите членове на екпедицията изчакваха шерпите да фиксират въжетата до горе. 

"Ужасна нощ без кислород! Лошо време! Много вятър и сняг", писа Стефанов.

Ден по-рано, на 16 юли, лавина падна в участъка "Гърлото на бутилката", който е между Лагер 4 и върха. Леко пострадаха петима шерпи от екипа, опъващ парапетите. По това време българинът е бил в Лагер 4.

Известният столичен адвокат пристигна в Базовия лагер на 28 юни. При аклиматизацията си той се придвижваше основно с шерпите, които фиксират въжетата, за да избегне струпването на хора по маршрута (по реброто Абруци). 120 разрешителни са издадени този сезон за К2, като това включва участниците в експедициите и шерпите, без пакистанските височинни водачи, чийто брой е неясен, тъй като те са без пермити. 

Почти в началото на аклиматизацията шерпът на Стефанов падна в река, заради топящите се ледове, но българинът му помогна и инцидентът се размина без последици. Докато беше пък в Лагер 2, лавина се спусна и затрупа частично палатката. Преди атаката Стефанов сподели, че е със силна кашлица, която, според него, е нормална при такива условия - разреден въздух на голяма надморска височина. Въпреки това, той достигна завидните 8200 м в първия си опит на К2.

Миналата година Стефан Стефанов изкачи Еверест, а на 15 май т.г. и третия по височина връх на планетата Канчендзьонга.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай