Край! Легендарен вратар се пенсионира

Световният шампион с Италия от 2006 прекара последния сезон в родния си клуб Парма

Край! Легендарен вратар се пенсионира | StandartNews.com

Вратарската легенда Джанлуиджи Буфон сложи официално край на професионалната си кариера на 45-годишна възраст. „Това е всичко, хора! Вие ми дадохте всичко. Аз ви дадох всичко. Направихме го заедно“, написа той в Туитър.

Световният шампион с Италия от 2006 прекара последния сезон в родния си клуб Парма, като помогна на тима да финишира четвърти в Серия В и да достигне до осминафиналите за Купата на страната, където отборът бе елиминиран от бъдещия победител Интер.

Буфон удължи договора си с „пармалатите“ до 2024 година през февруари, но реши да прекрати професионалния си път преди сезон 2023/24. Италианският страж триумфира със Суперкупата на УЕФА през 1998/99 по време на първия си престой в Парма, преди да премине в Ювентус през юли 2001 за рекордната тогава сума за вратар от 32 млн. паунда.

Буфон се наслади на страхотни успехи със „Старата госпожа“, печелейки титлата на Серия А десет пъти в рамките на два престоя в Торино, като изигра общо 685 мача за „бианконерите“. Той обаче не успя да спечели Шампионската лига, губейки и трите финала с тима.

„Днес е ден за всички да си спомнят твоите спиращи дъха спасявания, начина, по който ти надхвърли историята, сбогувайки се с феноменални играчи и приветствайки техните наследници, докато оставаше под рамката. Ти демонстрира постоянството и надеждността на шампион, чиято усмивка може да успокои всеки, и изпълни привържениците и съотборниците си с чувството, че са наистина несломими. Ти ни даде причина да мечтаем и сбъдна тези мечти. Днес се отбелязва краят на една ера и сме истински признателни, че бяхме част от нея. Ние сме част от твоята история и ти от нашата. Благодарим ти, Джиджи! Пожелаваме ти всичко най-добро в бъдещите ти начинания“, написаха от Ювентус, предаде БГНЕС.

Между тези два престоя той бе в Пари Сен Жермен през 2018/19 – във френската столица ветеранът под рамката добави още една шампионска титла в колекцията си. Буфон завоюва и редица индивидуални отличия по време на забележителната си кариера, включително 13 приза за Вратар на сезона в Серия А.

Италианската легенда седи и на девето място в списъка с играчи, които имат най-много мачове за националния отбор на страната си – той има цели 176 по време на 21-годишната си кариера със „Скуадра адзура“, в която стана световен шампион през 2006 и загуби финала на Европейското през 2012.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай