Колко "зелени" са Олимпийските игри

Рециклирани медали, 3D-принтирани подиуми и картонени легла в Токио

Колко "зелени" са Олимпийските игри | StandartNews.com

Спортистите, които участват на Олимпийските игри в Токио, спят на картонени легла, а победителите в състезанията се закичват с рециклирани медали, съобщи Ройтерс. Устойчивостта е сред приоритетите на организационния комитет.

Златните, сребърните и бронзовите медали са направени от рециклиран метал, взет от стари мобилни телефони и от други малки уреди, дарени от японците в инициатива, започнала през 2017 г. 3D-принтираните подиуми, на които се връчват отличията на победителите, са от пластмасови отпадъци. Около 500 превозни средства с водородни горивни клетки транспортират състезатели, официални лица и журналисти между олимпийските съоръжения, като повечето от тях представляват временни конструкции от рециклирана дървесина. Те ще бъдат демонтирани след края на спортния форум.

Олимпийското село, в което спортистите спят на картонени легла, пък ще се превърне в жилищен комплекс с апартаменти след края на Олимпиадата. То ще продължи частично да бъде захранвано от водородни горивни клетки.

Организационният комитет в Токио се ангажира най-големия спортен форум да бъде "отвъд въглеродната неутралност" с помощта на въглеродни кредити, които са дарили японски компании.

Според първоначалните изчисления събитието трябваше да генерира 2,73 милиона тона въглерод. Това количество по-късно беше намалено с около 12%, заради липсата на зрители по стадионите поради пандемията от новия коронавирус. Организационният комитет ще публикува данни след края на Олимпийските игри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай