Колев: "Ще има болезнени промени"

Целта пред Левски е класиране за Лига Европа

Колев: "Ще има болезнени промени" | StandartNews.com

Изпълнителният директор на Левски Павел Колев заяви, че в момента тимът не е подготвен, за да предложи достатъчно футболни аргументи, с които да преследва титлата и да сложи край на хегемонията на Лудогорец. Колев сподели пред колегите от "Блиц", че в клуба предстоят „болезнени промени”, за да се промени статуквото. Той допълни, че целта пред Левски е класиране за Лига Европа.

„За съжаление, през последните 10 години Левски, въпреки че е бил в борбата за титлата, така и не успя да я спечели и остана без трофей, което не е характерно за клуб от тази величина. От тази гледна точка, няма извинение, включително и за нас сега – новия мениджмънт на клуба. Ние сме длъжни да направим всичко възможно и да подредим така нещата, че Левски да е отново онзи отбор, който привържениците искат да виждат”, коментира той.

„Левски игра срещу Лудогорец толкова, колкото му позволи съперникът. Въпреки всички приказки след трите поредни победи, че Левски се е върнал в битката за титлата, истината е, че Левски се върна в нея малко случайно и благодарение на факта, че основният конкурент и водач в класирането допусна загуба на точки. Когато обаче дойде мачът на истината, се видя, че отборът не е готов в момента да се противопостави на Лудогорец с аргументи на терена. Нуждаем се от болезнени промени, кардинални промени не само в съблекалнята, но и в начина, по който се управлява клубът, и в начина, по който е структурирана администрацията. Аз съм готов на такива промени. С тази цел съм дошъл в клуба – да направим промените заедно с всички, които сме там.”, сподели Колев.

„Ще бъдат създадени нови отдели, а други ще бъдат премахнати, за да може администрацията да бъде по-адекватна спрямо целите пред Левски в момента – съживяване и приоритизиране на юношеската академия и начина, по който се работи там. Колкото се може повече млади футболисти трябва да са готови за първия отбор, и то за мъжкия футбол. В същото време акцент трябва да се постави върху първия отбор, който с разумна трансферна политика да бъде подсилен така, че да се бори за титлата през следващия сезон.”

„Георги Дерменджиев и визията му за налагане на млади играчи? Истината е, че той заедно с опита е натрупал и една предпазливост. Може би е свикнал да действа внимателно в такива ситуации и предпочита – както казва народът –  три пъти да мери и след това да реже. От тази гледна точка мачовете, които Левски играе в момента, въпреки, че се създаде една моментна еуфория, че отборът има някакви други цели извън класиране за Лига Европа, което е най-реалната цел в момента, за Дерменджиев са изключително полезни за изпитването и опознаването на футболистите, за да види не само техните футболни, но и човешки качества като манталитет, сила на характера и психика. Дерменджиев спокойно би могъл да се справи, просто му е необходимо малко повече време, за да опознае играчите и поработи с младите, които сега тренират с първия отбор – това са 7 момчета от академията.”, допълни изпълнителният директор.

„Не съжалявам за продажбата на Обертан, ако трябва да бъда честен. Причините са няколко. На първо място, присъствието му на терена носеше позитиви за Левски, но в никакъв случай не беше адекватно на това, което се очакваше от него. В крайна сметка с Обертан в състава Левски отпадна от Вадуц, което беше и остава едно от срамните петна в историята на Левски в евротурнирите. Впоследствие Левски отпадна и от турнира за Купата на България и завърши на 10 точки зад Лудогорец в края на календарната 2018 година.”

„Аз работих малко време с Обертан, само няколко дни. Според мен той не беше този лидер в съблекалнята, който се очакваше да бъде, включително и за младите футболисти. Поговорих си доста с Обертан пред заминаването му за Турция. Той е добро момче, но за съжаление е малко затворен. В тези разговори се помъчих да го убедя да излезе от тази черупка. Опитах да го убедя, че трябва да бъде естественият лидер в съблекалнята не само заради визитката, която има, но и заради това, което получава от клуба като обгрижване и заплата. Той се ангажира да го направи, но след като получи оферта от Турция, предпочете да си тръгне, което ми говори ясно, че в чисто психологически план Обертан нямаше как да се превърне в този централен обединител на съблекалнята, който искахме да имаме.”, коментира той.

„В тази връзка няма какво да се съжалява, включително и по бюджетни причини. За мен заплатата на Обертан е тотално неадекватна поне за българските условия. Заплатата му не е тайна, просто е трудна за изчисляване, тъй като се формираше от различни фактори и компоненти. Имаше заложени за плащане твърди суми и различни видове бонуси. Ако трябва да направя разбивка на това, което Обертан трябваше да получи за една година, тъй като договорът му е бил подновен при нови условия, влезли в сила от началото на 2019 година, цифрата е между 95 хиляди и 100 хиляди лева на месец. За мен това е доста солидна сума за българските стандарти.”

„Черен списък” с ненужни футболисти няма. Има разговори, които сме водили с Георги Дерменджиев и неговия щаб. Има и футболисти, на които им изтичат договорите – това са Цветкович, Яблонски и Кабрал. Ще използваме паузата за националните отбори, за да анализираме ситуацията и да преценим с кои ще водим разговори за подновяване и на кои да бъде обяснено, че няма да се нуждаем от услугите им през следващия сезон.”

„Трансфери на Тодор Неделев и Мартин Минчев? Това са имена, които със сигурност предизвикват интерес. Ако кажа, че не сме ги обсъждали, ще излъжа. Факт е, че сме говорили с Дерменджиев за тези футболисти, но не и с клубовете. Все още не сме разговаряли с ръководствата на Ботев Пловдив и Черно море, с които първо трябва да се влезе в контакт. Мога да кажа, че в България се работи непрофесионално и непочтено от тази гледна точка, защото много често футболист, който има договор с даден клуб, бива потърсен инкогнито за разговори. Това е забранено от трансферния правилник на ФИФА.”

„Не гледаме само имената, за които ме питате. Има и други играчи от българското първенство, които предизвикват нашия интерес. На този етап конкретни имена по-добре да не споделям, защото това ще предизвика вълна от спекулации”, завърши Колев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай