Кое момиче ни подари рекорд?

Лекоатлетката ни посвети на в. "Стандарт" новия си рекорд

Кое момиче ни подари рекорд? | StandartNews.com

Москва. Навръх 21-вия рожден ден на "Стандарт" националката по лека атлетика Силвия Дънекова стартира първа от българския тим на 14-ото световно първенство в Москва. В коронната си дисциплина 3000 м с препятствия тя финишира пета на полуфинала и по право се класира за битката за медалите във вторник.

Отличното бягане на Силвия бе съпроводено и от национален рекорд от 9:35,66 мин, който е със 7 секунди по-добър от този на Добринка Шаламанова поставен през 2007-а. Веднага след шоуто на "Лужники" Силвия обяви, че посвещава рекорда на рождения ден на любимия си вестник "Стандарт" и неговия екип. 30-годишната атлетка от Нови пазар влезе в ранглистите още прз 1999 г., когато бе на 16. Едва през 2012-а обаче дойде нейният миг. На европейското в Хелзинки тя покри норматив "А" за олимпиадата в Лондон на 3000 м с пр. и зае 11-о място на финала. До този момент обаче тя трябваше да съчетава работата си като граничен полицай с тежките тренировки. За да я спаси за спорта, тогавашният вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов я командирова в звеното за елитен спорт към МВР. Така пред Силвия се откри възможността да тренира нормално. Плътно до нея през годините е нейната треньорка Елена Петрова.

След рекорда в Москва Силвия не пропусна да изрази благодарност към настоящия вътрешен министър Цветлин Йовчев, който й позволи да се подготвя професионално в спорта. Никога не лети в облаците, знае къде се намира и на какво е способна, с което печели любовта на феновете и медиите. Освен това е много начетена и винаги усмихната. А книгата е първото нещо, което слага в сака си, когато тръгва на път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай