Клуб от Азия с трафик на малолетни африкански футболисти

Клуб от Азия с трафик на малолетни африкански футболисти  | StandartNews.com

Африкански футболисти, на 14-годишна възраст, са прехвърляни нелегално в Азия и са принуждавани да подписват договори, информира BBC.

Шестима малолетни все още се състезават за водещия в Лаос тим на "Чампасак Юнайтед". Именно този отбор уреди подписите на 23 малолетни играчи от Западна Африка и ги принуди да подпишат с нерегистрирана футболна академия през февруари. Това показва разследване на BBC.

ФИФА забранява преминаването на футболисти в отбор в чужбина преди да навършат 18 години.

В същото време клубът отрича информацията.

Според BBC обаче новосформираният отбор, който играе в елита на Лаос, има намерение да печели пари от продажбата на въпросните футболисти.

Един от младите африкански футболисти в академията описва времето си в клуба като "робство". "Трудно се живее на място, където няма прозорци", споделя друг млад играч.

14-годишният Кесели Камара от Либерия, пък споделя, че е бил принуден да подпише 6-годишен договор преди да започне да играе за мъжкия тим на "Чампасак". Контрактът му предвиждал заплащане и квартира. Пари обаче така и не получил, а освен това трябвало да спи на пода на клубния стадион. Това правели и останалите момчета пристигнали от Африка.

"Ужасно е, защото 30 души спяхме в една стая", признава Камара, който в момента се състезава за един от водещите тимове в родината си.

Младите играчи приемат предложението на академията на "Чампасак", тъй като подобна не съществува в Либерия.

"Това е фиктивна академия, която няма документи. Няма треньор, няма лекар. Един човек бе треньор, мениджър, всичко. Беше абсурдно", разкрива още Камара.

След натиск от страна на ФИФА, "Чампасак" освободи 17 тийнейджъра от нелегално привлечените от Африка, а Камара е един от тях. Това се случва преди три месеца. Шест малолетни обаче са решили да останат. И подписали договори, които позволявали на клуба да не им плаща нищо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай