Петък,

Карамаринов: Състезанията са сърцето на атлетиката

От: Пламен Вълков -
Карамаринов: Състезанията са сърцето на атлетиката
A
A
A

Традиционната годишна конвенция на Европейската атлетика бе открита от Добромир Карамаринов - действащ президент на организацията, която ръководи олимпийски спорт номер 1 на Стария континент. Първоначално събитието бе планирно да се проведе в естонската столица Талин, но заради на пандемията от Covid-19 и наложените ограничения за пътуване и събирания, форумът се провежда онлайн и се координира от офиса на Европейската атлетика в Лозана, Швейцария. Президентът на Световната атлетика Лорд Себастиан Коу поздрави участниците в конвенцията.

В словото си към 50-те европейски атлетически федерации Карамаринов спомена, че атлетиката се завръща към състезания с прагматичен, безопасен и организиран начин.

"Европейската атлетика досега реагира силно, за да запази нашия спорт и атлетите ни. Но сега ние трябва да плануваме завръщането на атлетиката към състезания по възможно най-прагматичния, безопасен и организиран начин. Атлетите трябва да се състезават, защото това е сърцето на нашия спорт. Основната ми цел като действащ президент на Европейската атлетика ще бъде да изпълним целия заплануван спортен календар за 2021-а година", заяви българинът, който е и член на Съвета на Световната атлетика, президент на Асоцияцията на балканските атлетически федерации и на БФЛА.

В речта си пред над 500 участници в конвенцията Себастиан Коу наблегна на темата за модернизацията на атлетиката и адаптацията й в постпандемичния свят, който ни очаква.

"Като спорт ние бяхме доста консервативни досега. Трябва да вземем това предвид и да приемем предизвикателството да се променим", каза Коу.

Първия ден от тридневната програма на конвенцията бе посветен на Атлетическия форум, на който говориха олимпийският и европейски шампион на копие Томас Рьолер и изпълнителният директор на Световната атлетика Джон Риджион. Конвенцията продължава до 16 октомври със серия от обсъждания на различни теми в различи работни групи. След конвенцията ще бъде ясен и спортният календар на Европейската атлетика, според който ще се определят и датите на българските атлетически състезания от календара на БФЛА за 2021 година.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички