Карамаринов: Състезанията са сърцето на атлетиката

Сър Себ Коу поздрави участниците в конвентата на Европейската атлетика

Карамаринов: Състезанията са сърцето на атлетиката | StandartNews.com

Традиционната годишна конвенция на Европейската атлетика бе открита от Добромир Карамаринов - действащ президент на организацията, която ръководи олимпийски спорт номер 1 на Стария континент. Първоначално събитието бе планирно да се проведе в естонската столица Талин, но заради на пандемията от Covid-19 и наложените ограничения за пътуване и събирания, форумът се провежда онлайн и се координира от офиса на Европейската атлетика в Лозана, Швейцария. Президентът на Световната атлетика Лорд Себастиан Коу поздрави участниците в конвенцията.

В словото си към 50-те европейски атлетически федерации Карамаринов спомена, че атлетиката се завръща към състезания с прагматичен, безопасен и организиран начин.

"Европейската атлетика досега реагира силно, за да запази нашия спорт и атлетите ни. Но сега ние трябва да плануваме завръщането на атлетиката към състезания по възможно най-прагматичния, безопасен и организиран начин. Атлетите трябва да се състезават, защото това е сърцето на нашия спорт. Основната ми цел като действащ президент на Европейската атлетика ще бъде да изпълним целия заплануван спортен календар за 2021-а година", заяви българинът, който е и член на Съвета на Световната атлетика, президент на Асоцияцията на балканските атлетически федерации и на БФЛА.

В речта си пред над 500 участници в конвенцията Себастиан Коу наблегна на темата за модернизацията на атлетиката и адаптацията й в постпандемичния свят, който ни очаква.

"Като спорт ние бяхме доста консервативни досега. Трябва да вземем това предвид и да приемем предизвикателството да се променим", каза Коу.

Първия ден от тридневната програма на конвенцията бе посветен на Атлетическия форум, на който говориха олимпийският и европейски шампион на копие Томас Рьолер и изпълнителният директор на Световната атлетика Джон Риджион. Конвенцията продължава до 16 октомври със серия от обсъждания на различни теми в различи работни групи. След конвенцията ще бъде ясен и спортният календар на Европейската атлетика, според който ще се определят и датите на българските атлетически състезания от календара на БФЛА за 2021 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай