Историческа победа на Уимбълдън. Чехкиня направи фурор

Маркета Вондрушова изкачи наведнъж 32 места в ранглистата

Историческа победа на Уимбълдън. Чехкиня направи фурор | StandartNews.com

Новата шампионка на "Уимбълдън" е чехкинята Маркета Вондроушова.

Световната №42 стана първата непоставена състезателка, която печели трофея в опън ерата, след като на финала постигна впечатлява победа над Онс Жабер с 6:4, 6:4 за час и 22 минути.

Вондрушова е третата чешка шампионка на "Уимбълдън" след Яна Новотна и Петра Квитова, а триумфът й идва четири години, след като загуби финала на "Ролан Гарос" от Ашли Барти, съобщи corner.dir.bg.

За Жабер разочарованието е огромно. Тунизийката за трети път пропусна възможността да стане първата африканка с титла от Големия шлем, като за втора поредна година губи финала, след като преди 12 месеца я победи Елена Рибакина. Освен това тя има загубен финал на US Open от Ига Швьонтек.

В пореден финал Жабер не успя да удържи на напрежението, като преди година тя отстъпи на Рибакина, след като водеше със сет. Днес на три пъти имаше пробив аванс, но след това го загуби.

С днешния си триумф Вондрушова се изкачва с 32 места в ранглистата и от понеделник ще е №10 в света. Тя е най-ниско ранкираната финалистка от 1963-а година, като допреди турнира не бе преминавала отвъд втори кръг на "Уимбълдън". По пътя си към трофея левичарката победи Джесика Пегула и Елина Свитолина. Пътят на Жабер беше още по-впечатляващ с четири поредни победи над шампионки от Шлема, но във финала психологията й бе съвсем различна.

Първият сет беше много странен и затвърди тенденцията Жабер да е изключително нервна в големите финали. Тя играеше прекрасно в началото, като с лекота стигна до възможности за пробив. Двете си размениха по един такъв преди тунизийката да поведе с 4:2 след пробив на нула. Изглеждаше на вихъра на вълната и там някъде се срина. До края на сета Вондроушова спечели четири поредни гейма, като само две от последните 14 точки бяха спечелени от Жабер.

Във втория Жабер изостана рано, но след това отново имаше пробив аванс и поведе с 3:1. За трети път в мача обаче загуби преднината си. Ключовият момент дойде при 4:4, когато Вондрушова отново проби и след това категорично затвори мача.

За превъзходството й свидетелства статистиката, а именно само 13 непредизвикани грешки срещу 31 за Жабер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай