Инфарктни часове! Треньорът на Нургюл проговори

Тя постигна повече, отколкото сме си мечтали, каза Живко Жеков

Инфарктни часове! Треньорът на Нургюл проговори | StandartNews.com

Инфарктни часове ни очакват до решаващата партия на шахматистката Нургюл Салиманова. Треньорът й Живко Жеков заяви, че ще има много драма и нерви преди мача за Световната купа.

ВИЖ ОЩЕ: Треньорът на Салимова: Нургюл е сама в Баку, няма пари

„Говорихме доста време снощи. Разочарована е от това, че изпусна победата в неделя. Мисля, че днес ще излезе мобилизирана. Мачът ще се играе от 14.00 ч. българско време. Най-важното е да се наспи и да отиде с желание да спечели, без да се страхува”, коментира в ефира на „Здравей, България” Жеков.

„Тя постигна повече, отколкото сме си мечтали за този турнир. Не се съмнявам, че ще даде всичко от себе си”, допълни Жеков.

„Не се играе една партия, а няколко мача. Първо ще има две партии на ускорен шах по 25 минути на човек с 10 секунди добавка на ход. При ново равинство ще им по-къса контрола от 10 минути на човек. Ще има много драма“, заяви Жеков.

„При ново равенство в тази партии се играе още по-бързо – т.нар. блиц. Трябва състезателят да се наспи добре и да отиде с желание да спечели. Нургюл е по-добра в блица“, уточни той.

„Тя от 30 юли е там и играе непрекъснато, а Горячкина е играла един кръг по-малко. Уменията за възстановяване в щаба на руснаците са далече по-добри. Ние щаб нямаме. Помагат ѝ нейни приятели от чужбина шахматисти. Плаща им, за да са там“, обясни треньорът на българската гросмайсторка.

„Няма пари, защото законът за спорта е писан от „добри“ юристи. Шахът е сложен в една пета група за финансиране, защото не е олимпийски и не е колективен спорт. Няма административна схема за това, ако някой въпреки всички недоглеждане като Нюргюл успее да пробие, да бъде официално финансиран“, коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай