Горещо от спортния министър, съдбата на БФС

Ние имаме ясна позиция, заяви Димитър Илиев

Горещо от спортния министър, съдбата на БФС | StandartNews.com

Източник: БТА

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев няма право да иска оставката на който е и да президент на спортна федерация, а отнемането на лиценз става чрез определени от закона правила. Според него изключването на клубове също не е основание да бъде отнет лиценза на БФС.

„Най-нормалното нещо е, когато народът не те иска е да си тръгнеш, защото те са там заради хората. Това е, което искат хората. Ще гледам мача с Унгария, но няма да съм на стадиона. От морална гледна точка не е добре, аз да съм вътре, а феновете да не са. Хората трябваше да гледат мача от трибуните. Ако някой протестира срещу нещо, най-вероятно има право да протестира. Ако днес затваряме вратите, на следващия мач какво ще направим? Хората ще спрат да протестират ли? Аз се съмнявам. Много е важно в БФС да си дадат ясна сметка защо стигнахме до тук“, заяви Илиев по bTV.

„Това, което разбирам от изявленията на БФС е, че се крият зад УЕФА и СДВР. Вчера стана ясно, че от СДВР никога не са казвали, че мачът не може да се проведе с публика и никога не са отказали да охраняват мача. Трябва да видим и другата страна. Това криене зад решението на УЕФА дали е провокирано от БФС с предварителна кореспонденция с тях“, коментира министърът.

„БФС организира и администрира футбола в България. Има много ясни правила, при които Министерството на младежта и спорта може да отнеме лиценза на една федерация. В историята има такива намеси на други министри в други спортове. Всеки опит на държавата да се меси в спортна федерация не е завършвал добре. Ако ние вземем лиценза на БФС, до какво би довело това? Аз нямам право да искам оставката, на който и да е президент на федерация“, призна бившият рали състезател.

„Ние имаме ясна позиция. Категорично против сме това да се затваря стадиона. Затворен е, но това не зависи от нас. Най-голяма е моралната щета върху хората. Трибуните са строени, за да бъдат пълни, а не да ги държим празни. Аз мисля, че хората, когато ясно казват своето желание, няма нищо лошо човек да отстъпи мястото и да даде шанс на някой, който може би ще се справи по-добре. Смятам, че така е редно.“

„Най-нормалното нещо е, когато народът не те иска, да си тръгнеш. Това е, което искат хората. Смисълът на съществуването на БФС е да има футбол, добър футбол, който да радва хората. При положение, че изключват клубове и затварят стадиони. Не знам до колко осмисля тяхното съществуване подобен тип управление. Като гражданин имам много силно изразена позиция по този въпрос. Ако не бях министър на спорта, щях със сигурност да се присъединя към протеста“, призна Димитър Илиев.

„Имахме една много емоционална среща с много клубове. Футболната общественост сама трябва да води своята дейност. Ние не сме министерство на футбола, а на младежта и спорта. Винаги съм спазвал законите. Добри или лоши те трябва да бъдат спазвани. Вярвам, че едно общество се крепи, когато правилата в него се спазват. Случилото се около мача България - Унгария не е основание да бъде отнет лиценз на БФС. Изключването на клубове също не е основание да бъде отнет лиценза на БФС.

„Когато започнах да работя, поканих всички председатели на федерации, включително се срещнах с Борислав Михайлов. Оттогава не сме се виждали, чували сме се по телефона. Аз му казах, с кой акъл спираш хората да влязат на стадиона. Той ми отговори: „УЕФА ми нареди, това е разпореждане от УЕФА и т.н. За мен изглежда като срам и провал, абсурд, който не трябва бъде допускан. Провокирано е само и единствено, защото някой се страхува, че ще му бъде поискана оставката. Според мен е добра инициативата Борислав Михайлов да бъде изслушан в парламента и той трябва да дава много отговори“, завърши министърът на спорта изявлението си за ситуацията в българския футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Путьо
преди 5 месеца

Тоя е пълен безличник, безхарактарен, страхлив, нерешителен, мижитурка, путьо, който всички го командват, а той няма дамата за нищо!

Откажи