Голям жест към шефа на МОК! Томас Бах стана супер популярен

69-годишният Бах е начело на МОК от 2013 година

Голям жест към шефа на МОК! Томас Бах стана супер популярен | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес

Членове на Международния олимпийски комитет (МОК) подеха инициативата за промяна на Олимпийската харта, така че ръководителят на организацията Томас Бах да може да бъде преизбран за още един мандат. Те направиха това предложение по време на 141-ата сесия на МОК, която започна днес в Мумбай, Индия.

Първият, който предложи Бах да бъде президент и след 2025 година, беше ръководителят на Олимпийския комитет на Доминиканската република Луис Овиедо. Предложението му беше подкрепено от няколко други членове на МОК, включително и от президента на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе.

"Вие ни научихте, че спортните организации трябва да следват правилата, да работят честно и да имат добро управление. Спортът демонстрира дисциплина и дух на справедливост към обществото. Обичам ви, г-н президент Томас Бах, защото вярвам, че сте коректен човек", каза японецът, за когото се спекулира, че може да поеме поста.

Вицепрезидентът на МОК Джон Коутс отбеляза, че съответното предложение трябва да бъде официално представено 30 дни преди сесията, за да може първоначално да бъде разгледано от Изпълнителния комитет на МОК.

69-годишният Бах е начело на МОК от 2013 година. През 2021-а той беше преизбран за нов четиригодишен мандат, който според действащата Олимпийска харта трябва да му бъде последен.

Олимпийското движение трябваше "да премине през този труден период с президент, който е доказал смелостта си", каза африканският спортен лидер Мустафа Бераф.

"Наистина трябва да можем да разчитаме на лидерството, което показвате", добави членът на МОК Луис Овиедо от Доминиканската република.

„Не мога да скрия, че това докосна сърцето ми“, каза Бах на членовете на МОК.

Той обаче предупреди, че ограничението на президентския мандат е заложено в книгата с правила и принципи на МОК.

"Много съм лоялен към Олимпийската харта. Това, че съм съавтор на тази Олимпийска харта, ме кара да бъда още по-лоялен", добави Бах.

"Преди всичко искам да ви благодаря много  за милите думи на подкрепа. Тези думи на подкрепа не са насочени само към мен. Те са насочени към всички нас. Само единството ни накара да преодолеем предизвикателствата. Знаете колко много винаги ценя това единство и тази подкрепа, това приятелство и любов", добави президентът на МОК.

Удължаването на мандата на Бах ще изисква одобрение от Сесията на международната централа. Следващото такова заседание е насрочено за юли догодина в Париж в навечерието на Летните олимпийски игри.

По време на днешното заседание беше обсъдено и допускането на спортистите от Русия и Беларус на състезания, като все още няма решение дали те ще могат да участват в Париж 2024.

Почти всички международни федерации в летните индивидуални спортове изразиха готовност да върнат представителите на двете държави в състезанията в неутрален статут. Това заяви по време на сесията на Международния олимпийски комитет (МОК) в Мумбай спортният директор на организацията Кийт МакКонъл.

"Почти всички международни федерации за летни спортове, с изключение на отборните, потвърдиха своя ангажимент за връщане на спортисти с руски и беларуски паспорти. Освен това, те не само изразиха своя ангажимент, но и преминаха към практическото изпълнение на процеса за завръщането им. Някои се готвят да направят това до края на годината, а други в първите месеци на следващата", каза МакКонъл.

Той отбеляза, че руските и беларуските спортисти вече са допуснати с неутрален статут от седем международни федерации по олимпийски спортове, пет от които проведоха Световни първенства с тяхно участие.

МакKонъл допълни, че нито една национална федерация или спортист не е отказал да участва в състезания с руснаци или беларуси.

"Виждаме глобална подкрепа за завръщането на отделни неутрални спортисти, както беше отбелязано по време на Международния форум на олимпийските спортисти в Лозана", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай