Големите звезди на спорта за 2020

Матадора блестя в тениса

Големите звезди на спорта за 2020 | StandartNews.com

2020 година започна очаквано силно за световния спорт. Пандемията от коронавирус, която застигна Европа в средата на март обърна с главата календара на състезанията във всички спортове. Независимо от всичко големите звезди на световния спорт показаха, че и в тези трудни времена могат да се адаптират и да покажат най-доброто от себе си. „Стандарт“ ви представя днес най-значимите спортни постижения и техните автори за 2020.

Рафа Надал не спря да ни изумява

Легендата на световния тенис Рафа Надал безспорно остави най-сериозна диря в своя спорт през 2020 година. Голямото сърце на испанеца зарадва много негови сънародници в Майорка по време на пандемията през пролетта. Рафа дари милиони за благотворителност и така подкрепи всички в нужда.

След тази си социална мисия Матадора спечели безапелационно любимия си турнир „Ролан Гарос“, както и този в Акапулко. На финала в Париж Рафа не даде шанс на световния №1 Новак Джокович, като го победи в три сета и доказа на света, че си остава Краля на клея. За Надал това бе 20-а титла от турнирите в Големия шлем и така изравни Роджер Федерер на върха в престижната класация. Рафа спечели и турнира в Акапулко, а на края на сезона получи и кралския орден за спортни заслуги,  след това и ордена „Втори май“ за благотворителната си  дейност по време на пандемията. Откритото на Австралия бе спечелено от Новак Джокович, а впоследствие сърбина също както и Рафа дари милиони за подпомагане на болниците в родината си в битката с короната. US Open отиде на сметкта на Доминик Тийм (Ав), а финалите на АТП заслужено бяха спечелени от Данийл Медведев (Рус).

Хамилтън изравни рекорда на Шумахер

Голямата звезда на спорта за Великобритания и за 2020 си остава Люис Хамилтън. Пилотът на Мерцедес спечели за седми път световната титла във формула 1 и изравни рекорда по този показател на Михаел Шумахер. Британецът поведе еднолично и в класациите за най-много победи за световния шампионат и по спечелени квалификации. За награда получи и титлата рицар Британската империя. Въпреки всичките тези успехи все още не е ясно дали ще остане в Мерцедес и за напред. Въпреки това сънародниците му го избраха за Спортна личност на 2020 във Великобритания.

Хабиб се оттегли на върха

Бeзcпoрният шaмпиoн в лeкa кaтeгoрия нa UFС, Хaбиб Нурмaгoмeдoв обяви края на уникалната си кариера веднага след последната си победа в октагона. 32-годишният боец с прякор Орела победи Гейджи и стана №1 в ранглистата на UFС, кoeтo гo напрaви нaй-дoбрият бoeц в cвeтa. За Хабиб това бе 29-а победа от 29 мача. „Във върхoвa фoрмa cъм и мoгa дa ce бия зa oгрoмни зaплaти. Нo, взeх тoвa рeшeниe и миcля, чe e в тoчнoтo врeмe. Нe ca мнoгo тeзи, кoитo ce oттeглят нa върхa. Знaм, чe cлeд гoдинa, двe или 5, пaк трябвaшe дa взeмaм тoвa рeшeниe. Нaпрaвих дocтaтъчнo, зa дa мe cчитaт зa нaй-дoбър. Днec вeчe cъм нoмeр 1 в cвeтa в рaнглиcтaтa нa UFС. Mиcиятa ми e изпълнeнa“, заяви Хабиб. Той отхвърли възможността да се бие срещу ирландеца Колин Макгрегър независимо от сумата, която може да получи.

Бриньоне и Килде са №1 в ските

Стартът на пандемията в Европа през март помогна в голяма степен за две исторически титли в алпийските ски. Чаровната Федерика Бриньоне се записа в историята на ските, като първата италианка носителка на големия кристален глобус. Тя изправари голямата фаворитка Микаел Шифрин (САЩ), която не кара няколко старта за ради кончината на баща си. При мъжете пандемията приключи преждевременно битката за Световната купа в полза на Александър Оомод Килде. Неговият голям конкурент Алекси Пентюро остана да се надява през новия сезон да спечели бленувания Кристален глобус. 

Левандовски е звездата във футбола

Няма Роналдо, няма Меси, а само Роберт Левандовски. Звездата на Байерн изведе тима си до първото място в Шампионската лига и всички останали трофеи за 2020. Полякът стигна кота 251 гола за Байерн. Той обаче имаше малшанса годината да бъде обявена за нулева за „Златната топка“, заради коронавируса. Лева обаче получи признание, като бе обявен за най-добър в класацията на ФИФА – „The best“. В нея дежурните носители на призовете в последните 10 години Роналдо и Меси останаха зад него въпреки, че и те не спряха да бележат за Юве и Барса. 

Антъни Джошуа блести в бокса

Антъни Джошуа е голямата звезда на профибокса за 2020. Въпреки отлагането за няколко пъти на мача с Кубрат Пулев за защита на титлите британецът все пак успя да се бие и то в Лондон. На 12 декември той очаквано нокаутира Кобрта и по този начин защити поясите си на Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова асоциация (WBA) и Световната боксова организация (WBO). Основният му конкурент на световната сцена си остава Тайсън Фюри. Другата звезда от острова държи четвъртия пояс на Световния боксов съвет (WBC). Очакваната през лятото на 2021 г битка между тях може да генерира над 500 млн. паунда. Тя ще е за обединение и на четирите пояса, и тогава вече ще стане ясен най-големия шампион на нашето време. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай