Глобиха биатлонистите ни за нарушена карантина

Треньорът Касперович влизал при изолираните състезатели без маска

Глобиха биатлонистите ни за нарушена карантина | StandartNews.com

Българският национален отбор по биатлон е наказан с финансова глоба от 5000 евро заради нарушаване на протоколите срещу коронавируса на световната централа (IBU), съобщи ДПА.

Причината е, че член от тима е влязъл в нерегламентиран "близък контакт" с поставените под карантина във Финландия преди стартовете за Световната купа в Контиолахти през миналия уикенд състезатели Десислава Стоянова и Димитър Герджиков.

Стоянова даде положителна проба за Ковид-19 на 28 ноември, а заедно с нея беше изолиран и Герджиков, с когото тя живее на семейна начала.

"Това нарушава протоколите на IBU за Ковид-19. Затова решението е да бъде наложена финансова глоба на българския отбор", се казва в официално съобщение на централата.

ИБУ също така санкционира уличения за неспазването на здравните правила член на отбора с отстраняване от всички състезания до края на януари 2021 година.

Като последствие всички от българския състав са подложени на нови проби за коронавирус с цел предотвратяване на евентуално гнездо да инфекцията.

"Досега резултатите от пробите са отрицателни", съобщиха още от IBU.

От федерацията коментираха казуха по следния начин: "Както е известно Десислава Стоянова е с позитивен ПСР резултат за коронавирус.
Въпреки обясненията, че го е изкарала по-рано, тя и Димитър Герджиков бяха карантинирани и изолирани в отделна стая от отбора.
В последствие при проверка на състоянието им от страна на треньора Александър Касперович, същият е заснет от охранителните камери на хотела, че е без маска. Финландските власти разгледаха случая и препоръчаха самоизолация на Касперович.
Въпреки това късно снощи получихме мейл, че комисия на IBU е разгледала случая и е решила да острани Касперович от присъствие на състезания до края на януари и налага на БФ Биатлон глоба в размер на 5000€. Смятаме да обжалваме наложеното наказание, като прекалено тежко и незаконосъобразно, тъй като е взето от извънреден орган на IBU, а не както по правилник от управителния съвет. Полагаме всички усилия за нормализиране на обстановката", обявиха от федерацията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай