Елитът в гимнастиката идва за СК в София

В "Арена Армеец" ще видим 68 индивидуални грации и 17 ансамбъла

Елитът в гимнастиката идва за СК в София | StandartNews.com

68 индивидуални гимнастички и 17 ансамбъла ще участват в деветото издание на Световната купа по художествена гимнастика, която ще се проведе от 12 до 14 април в "Арена Армеец" в София. Надпреварата и тази година е една от четирите Световни купи, които са квалификация за олимпийските игри в Токио през 2020 година.
Интересът към състезанието в София е огромен. Световният елит пристига в България, за да направи генерална репетиция за шампионата на планетата, който ще се проведе от 16 до 22 септември в Баку (Азербайджан) и е квалификация за Игрите догодина в индивидуалната надпревара, обявиха организаторите на специална пресконференция.
В състезанието пред родна публика България ще бъде представена от невероятните Невяна Владинова и Катрин Тасева.
В индивидуалното Русия идва със звездите си Арина Аверина и Александра Солдатова, която миналата година спечели приза Кралица на Световната купа в София. За Украйна ще играят Влада Николченко и Виктория Онопринко, за Беларус - Анастасия Салос и Алина Харнаско, за Израел - Линой Ашрам и Никол Зелихман, Италия ще бъде представена от медалистките от световното първенство в София през миналата година Милена Балдасари и Александра Аджурджу, а САЩ е в състав - Евита Грискенас и Лили Мизуно. Гости на Световната купа ще бъдат всички членове на Техническия комитет по художествена гимнастика на ФИГ с председател Наталия Кузмина (Русия). Главен съдия на СК ще бъде Даниела Велчева. "Много сериозна конкуренция има и тази година. Това е изключителна година за националния отбор индивидуално, който ще се бори за две квоти за Токио 2020. Всички конкуренти на ансамбъла също са тук с изключение на Испания и Азербайджан", каза Росина Атанасова, генерален секретар на БФХГ и заместник-председател на организационния комитет на Световната купа в София.
Треньорският щаб на българския ансамбъл в лицето на старши треньора Весела Димитрова и на помощник-треньора Михаела Маевска са заявили Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс. Извън състава е лекуващата контузия Елена Бинева.
За българския ансамбъл, който вече има квота за Токио 2020, това ще бъде първо състезание за годината. При ансамблите са заявени Австралия, Беларус, България, Египет, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Израел, Италия, Япония, Казахстан, Мексико, Русия, Словения, Украйна и САЩ. От конкурентите на България липсват само Испания и Азербайджан.
Официалното откриване на състезанието е на 13 април. Патрон на Световната купа ще бъде кметът на София Йорданка Фандъкова, а официално тя ще бъде открита от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. "Световната купа се очертава много силна, защото тази година всички са подготвили много силни програми. Нашите гимнастички с нищо не отстъпват на конкурентките. Искам да пожелая успех на нашите момичета и вярвам, че те ще покажат най-доброто пред родна публика", каза трикратната световна шампионка Мария Гигова.
За трета поредна година Световната купа по художествена гимнастика в София ще има своята кралица, която се избира от акредитираните български и чуждестранни журналисти и фотографи на състезанието, както и от членовете на Българската асоциация на спортните журналисти.
До момента титлата е присъждана на Невяна Владинова през 2017-а и на рускинята Александра Солдатова през миналата година.
Тази година, кралицата на Световната купа, ще получи уникална корона, изработена от словенския бижутериен бранд Zlatarna Celje - един от най-големите европейски производители на бижута.
Тиарата е уникална със своят дизайн, изработена от сребро 925/000 с родиево покритие. Изработката на тиарата е микс от модерна технология и ръчна изработка, като процесът за създаването й отнема един месец.
Заедно със Световната купа през 2019 година БФХГ организира и кампания за набирането на средства за създаването на възстановителен център за българските състезателки по художествена гимнастика.
Зад инициативата застава футболната звезда Димитър Бербатов, който ще я подкрепи със своята фондация.
БФХГ с помощта на дарители и спонсори и тази година ще направи томбола за зрителите в залата с над 130 подаръци през трите състезателни дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай