Двойна победа за Мерцедес в Бахрейн

Големият губещ се оказа Льоклер

Двойна победа за Мерцедес в Бахрейн | StandartNews.com

Люис Хамилтън спечели Гран При на Бахрейн. Със своя Мерцедес той успя да завърти най-бързо 57-те обиколки на пистата Сахир и записа своята 74-та победа в кариерата си. Зад него остана съотборникът му Валтери Ботас, а в най-големям губещ се превърна Шарл Льоклер от Ферари, който остана на третата позиция. Младокът водеше почти през цялото състезание, но 10 обиколки преди края проблем с двигателя го свали до третото място. Той взе допълнителната точка за най-бърза обиколка.

Още на старта гумите на Льоклер превъртяха, което затрудни тръгването му, а Фетел само това и чакаше, за да излезе начело. Льоклер направи най-бърза обиколка като спря хронометрите на 1.36:383 минути. Макс Ферстапен спука гуми в 4-ата обиколка.

Две по-късно Льоклер успя да си върне първото място, минавайки пред съотборника си и съумя да натрупа и преднина от 1,5 секунди. Малко след това Сайнс подобри времето на младата надежда на Ферари и направи най-бърза обиколка - 1.35:842 минути. Между 10-а и 14-а обиколка Хамилтън започна да натиска втория Фетел и съкрати доста разликата,а  Ферстапен успя да изпревари Ботас в битката за 5-ото място.

След първото влизане на пилотите в бокса, отново лидер остана Льоклер, който отново направи най-бърза обиколка - 1.33:914 минути. След тези 16 обиколки само Даниел Рикиардо не бе влизал в бокса, за да смени гуми. На втора позиция пък излезе Люис Хамилтън. Фетел започна да притиска втория в подреждането и не след дълго си върна позицията. В средата на състезанието първите две места бяха резервирани от "черните кончета", а лидер продължаваше да бъде сензацията - Льоклер следван от Фетел, Хамилтън, Ботас, Ферстапен, Хюлкенберг, Норис и Райконен.  След това Ботас се озова на второто място, докато Фетел и Хамилтън започнаха люта битка за третата позиция. И докато всичко течеше по мед и масло за лидера в Льоклер, то нещата стояха далеч по-зле за съотборника му Фетел, който позволи на Хамилтън да го изпревари след безумна грешка. Германецът се завъртя на пистата и бе принуден да влезе в бокса след като счупи предно крило. Той се върна на пистата чак на 9-та позиция. Десет обиколки преди края на надпреватара Льоклер се оплака от работата на двигателя на Ферари и темпото му спадна драстично. Само за една обиколка Хамилтън свали 8 секунди и успя да го изпревари в 48-ата обиколка. Проблемът дойде от мотор генератора на Ферарито, което намали драстично мощността на болида. Шест обиколки по-късно и Ботас мина пред белгиецът и зае второто място. До края и Макс Ферстапен започна също да притиска Льоклер. Две обиколки преди финала излезе кола за сигурност, защото и двете Рена отпаднаха. Хюлкенберг, Рикардо, Грожан и Сайнс приключиха участието си броени метри преди финала. А благодарение на колата за сигурност Льоклер остана на третата позиция. Така покрай карирания флаг първи мина Хамилтън следван от Ботас, Льоклер, Ферстапен, Фетел, които заеха първите пет места. До точките се добраха и Норис, Райконен, Гасли, Албън и Перес.  
 

ВИДЕО ОТ СЪСТЕЗАНИЕТО МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай