Браво! България има първи медал от олимпиадата

Антоанета Костадинова спечели сребро в стрелбата на 10 м с въздушен пистолет

Браво! България има първи медал от олимпиадата | StandartNews.com

България вече има медал от игрите на 32-ата лятна олимпиада в Токио. Голямата радост за страната ни донесе Антоанета Костадинова в стрелбата на 10 м с въздушен пистолет. 35-годишната майка на две деца извоюва среброто в един уникално драматичен финал. За България това е първо отличие в спортната стрелба от 2004-а година и общо трето на пистолет след тези на Мария Гроздева и Дияна Йоргова. Титлата взе Виталина Патарашкина (Руски олимпийски комитет). Родената в Търговище стрелкиня водеше до самия край от надпреварата, ала Патарашкина с последния си изстрел триумфира в състезанието между двете. Рускинята събра общ сбор от 240,3 т (олимпийски рекорд). Костадинова остана на 0,9 т след нея, а трета се нареди китайката Рансин Дзян с 218,0 точки. С медала на Антоанета България е на 15-о място по отличия от началото на игрите.

 "Благодаря на всички за това отличие и най-вече на моя треньор, който ме накара да продължа и да стискам зъби до последно, заяви след награждаването Костадинова. - В момента не оценявам точно това, че съм загубила златото. По-скоро предпочитам да се радвам на среброто, защото всеки един от нас е дошъл тук за медал. Медал от олимпиада не може да се сравни с никое друго състезание и аз се радвам в крайна сметка, че имам такъв. След като Господ ми е отредил сребро, значи днес съм доволна със среброто за днес. Вярвам, че след като една жена, вече уредила личния си живот, има съпруг, който я подкрепя и има две прекрасни деца, които са моето злато, но вярвам, че именно те са моят златен медал. Имам още една дисциплина, не съм приключила”, коментира Костадинова пред БНТ. За нея предстои и надпреварата на 25 м малокалибрен пистолет на 30 юли.

Другата ни звезда Мария Гроздева не успя да влезе във финала. Най-успешната ни състезателка на олимпиади завърши 43-а в квалификациите, а след това обяви, че на 30-и юли, след като участва на 25 м малокалибрен пистолет прибира оръжието в куфарчето и спира със спорта. За Мария това бе рекордната седма олимпиада. Тя носеше знамето при излизането на делегацията ни на откриването на игрите. 

Фото БОК, Костадин Андонов, Start foto

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай