Блатер: Днес беше потъпкана човечността

Блатер: Днес беше потъпкана човечността | StandartNews.com

Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер заяви, че днес е потъпкана човечността. Той говори на пресконференция малко след наказанието му от Етичната комисия на централата да не се участва изобщо в каквито и да било футболни събития в следващите осем години. Той се определи като "боксова круша", която е "ритана" за назидание.

Швейцарецът се появи в залата пред чакащите го над 150 медии от цял свят в доста окаян вид. Той беше небръснат и с лепенка под слепоочието. 79-годишният вече бивш футболен функционер изглеждаше доста объркан и седна на мястото си, подкрепян от двама бодигардове.

"Ако ви кажа, че днес е добър ден за футбол и за мен, означава да излъжа. Съжалявам за всичко! Съжалявам за това, че съм една боксова круша, която е ритана с все сила. Аз съм президент на ФИФА и в същото време ме ритат за назидание."

"Съжалявам и за самата ФИФА, съжалявам за тези 400 нейни служители, които са оставени на произвола. Така се отнасят с мен, след като посветих над 40 години от живота си на тази организация. Съжалявам най-вече и за себе си, защото днес беше потъпкана човечността", сподели Блатер.

След прочувственото си встъпление и изразеното самосъжаление, швейцарецът се впусна и в обяснения за скандала, който в крайна сметка доведе до отстраняването му. Той е за конфликт на интереси заради превод на 1.8 млн. евро по сметките на Мишел Платини през 2011 г. за работа, която французинът е свършил в периода 1998-2002 г. От ФИФА прецениха, че това е повод за корупция и по този начин президентът на УЕФА не се е кандидатирал за поста на Блатер на изборите през въпросната година.

"Днес имах обстойна среща с адвоката си. Той също е учуден. Наказват ме на базата на базата на един договор, който въобще не е бил прекратяван. Обясних и на комисията, че ние с Платини имахме джентълменска договорка."

"През 1998 г. го привлякох да работи за ФИФА, обясних му, че имаме финансови затруднения и се разбрахме да му платя една част от парите сега, другата след време. Това, което ме учуди е, че Етичната комисия дори не прие съществуването на подобна договорка. Това е скандално! Минал съм през всички заинтересувани комисии на ФИФА и съм обяснил как стоят нещата. И сега ме наказват за това. Това не е човешко", обясни ситуацията Блатер.

Заради този скандал за следващите осем години изгоря и Мишел Платини. Това ще попречи на французина да се кандидатира за президент на ФИФА на изборите на 26 февруари догодина. Двамата ще обжалват пред Апелативната комисия на Световната централа в най-кратки срокове, като това беше обявено от швейцареца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай