Бандитът от Уругвай

Бандитът от Уругвай | StandartNews.com

Щерката на агента му го шпионирала по купони
Жена ми ме вкара в правия път, признава Луис Суарес

От уличен бандит до звезда на световно първенство. Това е Луис Суарес. "Когато играеше под мое ръководство, той винаги бе на косъм от това да се сбие с друг футболист", казва Рикардо Пердомо, треньорът на детския отбор на "Насионал", един от водещите клубове в страната. "Той просто гори в играта. На него не му пукаше за нищо и никого. Той искаше да вкарва и печели. Много често се налагаше да го успокоявам. Дори един път му ударих шамар, защото излизаше извън контрол", спомня си още специалистът.

Алехандро Гарай, друг от треньорите в школата на "Насионал", потвърждава това: "Дано думите ми да не бъдат разбрани погрешно. Суарес винаги е бил диамант във футбола. Но думата, която най-точно го описва, е "бандит". Той ще направи всичко възможно, за да спечели мача. Суарес ще стигне до границата на правилата, понякога дори отвъд нея".
Такъв е и сега Луис Суарес. Футболистът, който в момента е контузен, но вероятно ще се оправи, за да бъде трън в задника на Англия в Сао Пауло на 19 юни.

От известно време той гради репутация на един от най-добрите играчи в света. Освен това Луис е човекът, който захапа Бранислав Иванович. Той е човекът, който бе признат за виновен за расистки обиди към Патрис Евра. Към това трябва да прибавим и дребните "престъпления" като симулациите и споровете с реферите.

Талантлив и избухлив характер: това са качествата, които определят Суарес. Те са развити още от ранно детство. Интересното е, че за играч, който сега се нарежда до Лео Меси и Кристиано Роналдо, на 15-годишна възраст

е заплашен с изгонване от "Насионал"

"Нямаше никакви наченки, че той ще стане професионален играч", каза Пердомо. "Когато Луис бе много малък, той не играеше много заради наличието на Бруно Форнароли и Мартин Кутерусио. Двамата го засенчваха. Ако ме бяхте питали тогава, никога нямаше да кажа, че Луис ще стане това, което е днес", добавя треньорът.

Суарес се мести от Салто в Монтевидео, когато е на 7 години. Детството му е трудно, между родителите му избухва скандал след скандал у дома. Когато е на 9, Родолфо и Сандра се развеждат, а Суарес го изживя много тежко. "Той беше просто дете. И носеше в себе си проблема с разведените родители. Често пъти пропускаше тренировки и тогава си мислех, че не приема футбола сериозно", казва Педромо.

Скаутът, който доведе Суарес в "Насионал", Уилсън Пирес също си спомня тези времена: "Казах на Луис, че ако не се стегне, мога да го изгоня толкова лесно, колкото и го доведох тук. Той го разбра и от тогава започна да показва, че му пука за футбола. Суарес е от типа "чудовища" с големи сърца. Те винаги са гладни за успехи. Радвам се, че малкият Луис се превърна в такъв звяр. Може да се каже, че Суарес дължи поне малка част от успеха си на дъщеря ми. Тя беше нещо като детектив. Луисито ходеше на всички партита заедно с него и после докладваше за поведението му. Едва вечер тя се прибра от купон и ми разказа, че той е запалил цигара. А на следващия ден имаше мач. Бях ядосан. Но Суарес вкара 3 гола. Бях удивен. Знаех, че на възраст между 12 и 16 години децата искат да излизат да се забавляват. Затова не го виня, че е отишъл на купон. Важно беше, че на другия ден той бе концентриран за мача. Това ме впечатли", разказва Пирес.

След като Луис се научава да бъде професионалист в това, което прави, някой трябва да му помогне, за да овладее гнева си. Пример за избухливия му характер е решаващият мач за титлата в първенството на Уругвай до 17 г. между "Насионал" и "Данубио".

Луис е изгонен и напада рефера

"Инцидентът не беше чак толкова голям, колкото го изкараха всички. Имаше физически контакт между него и съдията Луис Ларанага, но той бе неволен. Все пак не беше правилно", спомня си Педромо. Фортаноли добавя: "Бях много близо до ситуацията. Той преживява всеки мач много дълбоко. Той знае много добре кога е сгрешил. Спомням си, че в съблекалнята Луис се разкая пред мен. Падна на колене. Искаше да му се извини лично и го направи".

Почти всички, които познават уругваеца, знаят че запознанството му със София Балби (която и до днес е негова съпруга) на 15-годишна възраст е моментът, който обръща кариерата му. "За играчите да се женят рано е често срещана грешка. Но случаят на Луис бе специален. Спомням си София. Тя идваше на всеки мач да го гледа още от дете. Радвам се, че те още са заедно", казва Педромо.

Суарес винаги е споделял, че София е човекът, който му помага да разкрие пълния си потенциал. "Исках да вървя по друг път. Не обичах да уча и не бях посветен на футбола. Когато бях дете, имаше хора около мен, които ми влияеха много зле. Имах един приятел в училище, който ме накара да избягаме от час по музика. Чувствах се ужасно после. Но след като срещнах София, всичко се промени. Тя беше много важна за мен, защото успя да ме върне в правия път", признава Суарес. "Когато бях без гадже, често ходех по нощните клубове. Но след като вече имах приятелка, постоянно й гостувах. Така можех да се съсредоточавам.

София ме юркаше да уча

да се концентрирам върху развитието си като футболист. Ако не беше тя, нямаше дори да стана играч. Бях резерва в "Национал" и много хора ме съветваха да си търся друг отбор. Но имаше двама души, които ме накараха да остана. Това бяха приятелката ми и... аз", добавя Луис.

Сега цял Уругвай тръпне в очакване той да се оправи от контузията си ако не за първия мач с Коста Рика, то поне за този с Англия. "Той е един от най-важните футболисти в историята на Уругвай. Определено интересното предстои", добавя Педромо. "С него, Единсон Кавани и Диего Годин Уругвай има най-силния отбор, който аз помня. "Беше много емоционално да го гледам как израства. Тази емоция се превърна в радост, след като той ще поведе Уругвай към велики дни това лято в Бразилия", завършва Педромо.

Изцепките на Канибала

- През юли 2010 г. той е изгонен, след като спира умишлено с ръка топката на голлинията в четвъртфинала от световното с Гана. За негова радост Асамоа Гиян изтървава дузпата и Уругвай печели след наказателни удари.

- През ноември същата година, играейки за "Аякс", Суарес е наказан за 7 мача, след като ухапва Отман Бакал от ПСВ

- В "Ливърпул" Луис е наказан с 8 мача и глоба от 40 000 паунда за расистки обиди към Партрис Евра.

- Миналата година е санкционирана за 10 мача, след като захапва Бранислав Иванович от "Челси"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай