България с финалистка в скока на височина в Пекин

България с финалистка в скока на височина в Пекин | StandartNews.com

Точно 10 години след шампионата на планетата в Хелзинки България отново има финалистка в скока на височина на световно. При едва второто си участие на световно Мирела Демирева влезе в историята като се класира за финала в Пекин. Тя преодоля 192 см от втория опит. След като завърши опита и стана ясно, че само 13 продължават съдиите взеха решение да не отиват на 194 см, а да пратят всичките на финала в събота.

"Голямата ми мечта беше да скачам на финал на световна и съм щастлива, че това се получи тук в Пекин, каза с голяма усмивка след квалификацията Мирела Демирева. - Състезанието не беше никак лесно. Трябваше сама да се справям с техниката си. Тази година съм малко колеблива в представянето си. Щастлива съм, че тук успях да се събера. Вярвам, че мястото във финала беше за мен. Просто скачах с удоволствие".

Другата ни участничка в китайската столица Венелина Венева-Матеева обаче приключи участието си на 185 см. Световната рекордьорка по участия на световни първенства в скока на височина не успя да преодолее 185 см, след като бе скочила 180 см. За разлика от останалите обаче Венева-Матеева скачаше със силни болки в ахилеса на десния крак. Според нейния треньор Николай Матеев след балканиадата в началото на август Венелина не е тренирала нормално заради възпаления си ахилес. Венева-Матеева е последната българка с финал на световно на открито. Тя завърши 4-а в Едмънтън 2001, Париж 2003 и в Хелзинки 2005 бе 10-а. България има две световни титли в сектора - и двете на Стефка Костадинова от 1987 г Рим . и 1995 г Гьотеборг.

Костадинова все още държи и световния рекорд - 209 см. За финала в Пекин се класираха и всички фаворитки за медалите Бланка Влашич (Хърв), Анна Чичерова (Рус), Мария Кучина (Рус), Рут Бейтиа (Исп), Камила Личвинко (Пол). Битката за златото в скока на височина е в събота (29 август) от 13,30 ч (бъл.вр) и ще се предава пряко по БНТ, БНТ HD и Евроспорт. По-късно днес от 14,35 ч Ивет Лалова-Колио бяга в първия полуфинал на 200 м. Българката, която даде четвърто време в сериите вчера ще стартира от неудобния девети коридор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай