Петък,

А. Атанасов: Наградата е признание за волята на Габи

От: Пламен Вълков -
191
А. Атанасов: Наградата е признание за волята на Габи
A
A
A

Атанас Атанасов е бивш рекордьор на България в скока на дължина. От 2006 г е личен треньор на Габриела Петрова. Под негово ръководство Габи постига най-големите си успехи. През 2015-а стана „Спортист на годината“, а два пъти е печелила и приза „Атлет на годината“. След церемонията той разказа за това как Габи е стигнала до този успех, за предстоящите състезания и за това как се справят в Пловдив.

- Господин Атанасов, какво означава за вас тази награди, която получи днес Габриела?

- Това е признание за нейната усилена работа и най-вече, че успя да се мобилизира и реализира в един труден за целия свят период. Това говори за нейните волеви качества и за това как тя се отнася към подготовката.

- От пролетта на 2020 сме в пандемия. Как влияе това на работата ви с Габриела?

Не само за нас, а и за всички други ситуацията не е приятна. Ние се опитваме и при тези условия да правим всичко възможно така, че да се подготвим добре за предстоящата олимпиада в Токио. Целта ни е да се подготвим така, че да се представим по най-добрия начин на олимпиадата.

Какво ви предстои като състезания?

- Пропускаме зимния сезон. Подготовката ни е насочена изцяло към олимпиадата в Токио. Първите ни стартове трябва да са в края на май и началото на юни. Дано Господ е нея. Искам тя да е здрава. Другото ще се нареди.

- При какви условия се подготвяте в Пловдив?

От 3 години имаме много добри условия за тренировка в Пловдив. Благодарение на спортното министерство и най-вече на усилията на министър Красен Кралев направихме една много добра зала за подготовка на нашите състезатели. Там се подготвя не само Габриела, а и младите ни таланти, които на изминалите големи състезания от началото на 2020 се представиха на изключително високо ниво. До 20 г Локомотив (Пд) е отборен шампион на България. 16-годишната ни състезателка Пламена Миткова с най-добър резултат в света за 2021 в нейната възрастова група и при по-големите на скок дължина. Тя е и №1 в света на троен скок, а направи рекорд на България и на 60 м с препятствия. Имаме и още един рекорд при момчетата до 16 г на 200 м. Всичко това нещо показва, че имаме една сериозна група от състезатели, която ще е основата за доброто бъдеще на българската атлетика. Това нямаше да е факт, ако нямахме тези условия за подготовка в момента. Децата, които тренират при нас вече са над 150.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com