64 атлети от 23 държави ще участват в Европейската купа в Правец

64 атлети от 23 държави ще участват в Европейската купа в Правец | StandartNews.com

Правец. Точно 64 атлети от 23 държави ще вземат участие на 8 юни в Европейската купа на 10 000 м в Правец. Това стана ясно по време на официалната пресконференция в хотер Риу Правец Голф и Спа Ризорт.

„Утре Правец ще стане столица на Европейската атлетика. Тук е елита на дългите бягания. Изключително съм благодарен на кмета на Правец Румен Гунински за подкрепата която получаваме и благодарение на която нещата тук се случват. Тук се работи прекрасно. Правец има всички предпоставки да стане център на атлетиката, не само в България, но и на Балканите и в Европа, коментира президентът на Организационния комитет и Българска федерация лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов. – БФЛА има много сериозен дългосрочен план. В него е залегнало и кандидатстване за домакинство на Европейско първенство през 2024-а г за 100-годишнината от основаването на федерацията ни. Специални благодарности на г-н Валентин Златев за всичко което прави за атлетиката и спорта в Правец".

Кметът на община Правец Румен Гунински благодари на техническия делегат на Европейската атлетика Клаус Харц за отличната оценка, която даде на подготовката на стадиона за Европейската купа на 10 000 м. „Благодаря на Добромир Карамаринов и екипа на федерацията за прекрасното партньорство. – допълни още Гунински. – Целта пред нас за вбъдеще е да доразвием спортната ни база. Ще кандидатстваме по европейски проекти за изграждане на многофункционална спортна зала в Правец".

Сали Мюнир Яраш, делегат на ЕА за Европейската купа на 10 000 м заяви, че е радостен, от факта, че в България и по специално Правец се работи много усилено в полза на леката атлетика. „С условията, които има тук градът определено става голям атлетически център не само в България, а и в Европа, каза още Яраш. – Аз съм свидетел, че само за 2 г всичко, което бе обещано да се случи в името на леката атлетика в Правец вече е реалност. Благодаря специално от името на ръководството на Европейската атлетика на Добромир Карамаринов и Румен Гунински за това което правят за българската и европейската атлетика. Очаквам да видя едно наистина много силно състезание на 10 000 м". Президентът на Арменската федерация Роберт Емиян обяви, че е горд, че е в Правец за Европейската купа. Неговата страна за първи път ще участва в състезание в тази дисциплина. „Фантастичните условия, които имаме тук ни карат да се чувстваме много комфортно, добави Емиян. – Благодаря ви за прекрасното гостоприемство". Водещата ни атлетка на 10 000 м и шампионка в дисциплината за 2013-а Силвия Дънекова благодари на Добромир Карамаринов, че за пореден път е успял да се пребори България да е домакин на състезание от толкова висок ранг. „Повярвайте ми, че е невероятно да участват в състезание от такава величина и то на родна земя", допълни Дънекова. Йоло Николов разкри, че Правец е градът е с най-добра спортна инфраструктура в България. „Елитът на европейската атлетика е тук в Правец и аз се надявам, че със Силвия ще представим достойно България в това състезание", каза Николов.

Сред по-известните състезатели дошли в Правец са последните две еврошампионки на 10 000 ма открито Елван Абейлегесе, Турция (Барселона 2010) и Дулче Феликс, Португалия (Хелзинки 2012). Туркинята от етиопски произход е и олимпийска вицешампионка на 5000 и 10 000 м от Пекин 2008. При мъжете водещите атлети са Андреа Лали, Италия , който е европейски шампион по крос кънтри за 2012, както и Мерт Джирмагелесе, Турция (еврошампион на 10 000 ма за младежи до 23 г). Испания и Великобритания ще защитамат отборните си титли от Европейската купа през 2012-а. Официалното откриване на състезанието е в 17,00 ч на стадиона в Правец. Първия старт – 10 000 м жени е в 17,15 ч. Мъжете ще стартират в 18,15 ч. Официалното награждаване на призьорите ще е в 19,15 ч. За отличното провеждане на първенството се включиха 60 доброволци от Правец, Етрополе и Ботевград. Специален гост на Европейската купа на 10 000 м от страна на ЕА ще е първия вицепрезидент Хосе-Луис де Карлос (Исп).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай