25-годишният кошмар на Саутгейт/СНИМКИ/

Още му тежи пропусната дузпа срещу Германия

25-годишният кошмар на Саутгейт/СНИМКИ/ | StandartNews.com

Отдавна е казано - историята има свойството да се повтаря. Няма как да не се сетим за много неща около  предстоящия мач между Англия и Германия във вторник на осминафинал на Евро 2021. 

Да, историята помни изключителни драми между тези два футболни гиганта.

И тези истории винаги са завършвали в една посока. Две паметни драми - полуфинал на Мондиал 1990 и полуфинал на Евро 1996. Равенства, продължения, дузпи и... винаги победа на Германия.

Легендарната фраза на Линекер и сълзите на Гайскойн

"Футболът е игра от 22-ма на терена и накрая винаги печелят немците..." Тази крилата фраза на един от най-големите нападатели в историята на английския футбол обрисува мъката на островитяните.

Всички знаят за сълзите, но малцина си спомнят за това ВИДЕО

Защото и двата пъти оловни войници на Бундестима без въображение елиминираха две изключителни английски генерации.

Няма как да не боли.

Пропусната дузпа на Гарет Саутгейт

Двете нации имат 32 битки помежду си, от които Англия печели 13 (първите 6 са успехи в безсмислени контроли до 1966 година), а Германия - 15. На големи форуми обаче тежестта си казва думата и там островитяните отстъпват осезаемо.

Преди 25 години единственият пропуск от бялата точка е на настоящия селекционер на островитяните Гарет Саутгейт. Драмата е на Евро 1996.

Той изпълнява шестата дузпа за своите, след като преди това и двата отбора са вкарали по пет дузпи. Шутира в долния ляв ъгъл, но Андреас Кьопке спасява. Малко след това Анди Мьолер вкарва за Бундестима и Англия потъва в сълзи.

Да пропуснеш най-важния мач - Webcafe.bg

  Саутгейт изпада в депресия след мача и не може да спи нормално четвърт век, носейки вината за отпадането на домашното първенство.

Последната среща на голям форум е на Мондиал 2010, когато Германия раздробява британците с 4:1 на осминафиналите. Тук съдбата пък си връща частично за гола-фантом от 1966 година, защото не е признато чисто попадение на Франк Лампард, което можеше да обърне развоя на нещата.

Има още много драми между двата колоса. И обратът за немците в Мексико 1970, когато печелят с 3:2 от 0:2.

Дали тенденцията ще се запази, или Англия най-после ще счупи 51-годишния карък срещу Маншафта, предстои да разберем на 29 юни. 

Фаворит ли е Англия?

На хартия в момента - да. Германците отдавна не са страшилището, което повеждаше в резултата на психологическо ниво още преди началния.съдийски сигнал. 

Англия е домакин, "Уембли" ще ври - това е предимство.  Отборът не блести с вълшебен футбол, но е хомогенен и губи изключително трудно. пълен е с млади таланти, някои от които вече със сериозно  самочувствие.

Има основания да се смята, че на Острова ще прекъснат прокобата. Но - остава да видим.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай