20 клуба скочиха на Българската федерация по щанги

20 клуба скочиха на Българската федерация по щанги | StandartNews.com

20 клуба по вдигане на тежести излязоха с отворено писмо, в което изразяват недоволството си от работата на Българската федерация по щанги.

Ето и писмото, което публикуваме без редакторска намеса:

"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА,
УВАЖАЕМА БЪЛГАРСКА ОБЩЕСТВЕНОСТ,
УВАЖАЕМИ МЕДИИ,

Поводът за това писмо е поредният международен скандал с българските щанги.

Ние, спортните клубове по вдигане на тежести, сме сериозно обезпокоени от поредното петно върху нашия спорт. Петно, лепнато ни от неадекватни действия и решения на поредното ръководство на родната ни федерация. За огромно съжаление, ние, спортните клубове, нашите състезатели, треньори и деятели, ще трябва да изкупуваме греховете в бъдеще.

В Българската федерация по вдигане на тежести има два вида клубове, членове на федерацията. Клубове, които работят и създават състезатели, и "клубове" които не работят, не създават състезатели, а само се брои гласът им на общи и изборни събрания. Неработещите са много. Създавани са от приближени на ръководството! Тях ние наричаме "клубове фантоми". Чрез тях ръководството се поддържа, чрез тях то винаги има вишегласие.

Настоящото писмо е само от името на работещите клубове. В такава обстановка, ние се опитваме да развиваме загиващия ни славен спорт и вече две години неуспешно се борим да сложим нещата си в ред!

Но освен "клубовете фантоми", имаме и уникален устав, неизвестно как променен в наш ущърб, направен така, че да е вечен - увековечил в себе си и ръководството ни. За който през месец февруари 2014 г., ние случайно узнахме, че съществува, скрит, заключен в касата на съда - със специален режим за достъп. Под предлог даден на съда от ръководството ни, че "злосторници могат да го откраднат".

Уважаеми г-н Министър,

Ние, работещите клубове, членовете на федерацията и фактическите и стопани, сме управлявани по силата на финансова схема, подържана с юридически похвати.

Умишлено сме откъснати и от почти всякаква информация за централата ни, като не знаем какво точно се случва там. За дейността на ръководството ни се научаваме, като всички останали хора, главно от медиите. От медиите научаваме, че Министерството на младежта и спорта извършва проверка на федерацията, че ще бъде спряно финансирането на федерацията, както и възможността да бъде отнет лиценза. От медиите научаваме за резултатите от допинг пробите, за наказанията и глобите, наложени от Световната федерация по вдигане на тежести, за заблуждението към министерството - предумишлено проведената скъпа екскурзия с обществени средства до САЩ, с фиктивната цел - участие на световното първенство и за всичко останало...

В продължение на две години направихме много събрания и изяви. Но съзнателно прекъснахме публичните си изяви от март до сега, за да не могат да бъдат изтълкувани в ущърб - поради течащите процедури по наказание на състезатели и глоба на федерацията.

Ние, спортните клубове, работещи и милеещи за този спорт, се разграничаваме се от всякакви неправомерни действия. Не участваме и не искаме да участваме в съмнителни схеми и лъжи. Ние, работниците за развитието на спорта ни, желаем да развиваме спорта си по нормалния общоприет начин - да вървим само по единствения правилен път. А знаем какво можем, защото въпреки всичко случило се досега, българската методика на тренировка по вдигате на тежести, си остава най-добрата в света. Затова искаме да подредим федерацията си по начин, изключващ скандали и нечисти практики.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Във връзка със всичко по-горе изписано, спортните клубове по вдигане на тежести, ви молим за спешна среща. На нея ще изложим пред вас нашите проблеми и виждания, и да обсъдим възможностите за спасяване и възраждане на спорта ни", се казва в писмото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай