121 колоездачи стартираха в 70-ата колоездачна обиколка

И тази година състезателите премериха сили в 1-километровия пролог около храм паметника „Св. Александър Невски”

121 колоездачи стартираха в 70-ата колоездачна обиколка | StandartNews.com

Международната колоездачна обиколка на България стартира по традиция с пролог в гр. София. И тази година състезателите премериха сили в 1-километровия пролог около храм паметника „Св. Александър Невски”. Победител в него стана Тиле Финкшт от словенския отбор на Adria Mobil. 26-годишният състезател бе най-бърз по трасето, като го премина за 1:15.920 мин. Коста Чолаков, главен изпълнителен директор на ДЗИ, връчи купата и жълтата фланелка на победителя.

В неделя започна същинската част от Обиколката с 2 полуетапа. Стартът бe даден в 9:15 ч. пред националния стадион „Васил Левски“, след което състезателите потеглиха по 70-километровото трасе до гр. Пирдоп.

Италианецът Филипо Фортин от германския отбор Maloja Pushbikers спечели първия полуетап в 70-ата Колоездачна обиколка на България – отсечката от София до Пирдоп. Така той облече и жълтата фланелка на ДЗИ за лидер в генералното класиране. Тя му бе връчена от Александър Ваташки, управител ГА ДЗИ София и Перник, и Славка Манолова, регионален мениджър ДЗИ. Йордан Петров от състава на Хемус Троян облече бялата фланелка на червени точки за най-добър катерач, а зелената фланелка за най-добър спринтьор облече Солт Истлщекер от унгарския отбор Epronex. Най-добър млад състезател и носител на бялата фланелка стана Михайло Столич от тима на Lotus.

В с. Саранци, част от първия полуетап до Пирдоп, бе преминат и 90 000-ият км, откакто съществува Обиколката. Състезателят, който премина първи през знаковия километър – Матю Кинг от отбора на Спийд Юнайтед, получи и специална премия от 1000 лв.

Победител в етап 1Б от Пирдоп до Троян с дължина от 89 км стана Микеле Гацоли от отбора на Astana Qazaqstan. Жълтата фланелка му връчи Петко Петков, регионален мениджър регион Северозапад. Друга изненада за любителите на колоезденето в Троян бе и състезанието за деца от различни възрастови групи, за които ДЗИ осигури специални награди.

Днес състезателите потеглят за Казанлък, като ще изминат разстоянието от 108,3 км. На 29-ти август предстои най-дългият етап в тазгодишното издание - Казанлък - Бургас (190,53 км). Четвъртият етап отвежда състезателите от Бургас до Сливен (114,0 км), а финалът за първи път в историята на Обиколката на България ще бъде в Шумен на 31-ви август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай