Живко Георгиев: Поне година кабинет на ГЕРБ

Живко Георгиев: Поне година кабинет на ГЕРБ | StandartNews.com

Живко Георгиев,

Социолог

Позицията на г-н Борисов относно съставянето на правителството е разбираема. Правителство на малцинството, подкрепено от парламента от желаещи - не мога да се ангажирам кои ще са те - това е най вероятният изход от създалата се ситуация след поредния парламентарен вот. Защото сега в Народното събрание попаднаха - при цялата условност на политическите понятия у нас - по две партии и вляво, и вдясно, и в центъра, и при националистите. Някои от тях може би са готови за участие в кабинета, но все пак едва ли ще го направят. Защото рисковете от такова участие са повече от ползите. При това "дублиране", ако едната влезе в правителството, другата ще остане в опозиция и най-вероятно да се окаже в перспектива печелившата. Така че се очертава все пак съставяне на правителство на ГЕРБ с подкрепата на някои от другите партии. Които обаче ще искат ясно разписани ангажименти по отделните теми, които кабинетът трябва да изпълнява и зад които те ще застанат. Т.е. ще поемат и съответната отговорност като законодатели, но същевременно като си запазват правото и на критики, и на гласуване "против" по отделни закони или решения.

Такъв кабинет би издържал една година, след което ако проработи, може да продължи да работи и след това. И дори да се стигне и до вече "класическа" коалиция.

Визирам този срок, защото точно след година предстоят общински избори. А те са много важни за разширяването на политическата територия на всяка от сегашните парламентарни партии за участие в различни регионални проекти и програми на Брюксел. Едва след това може да се стигне до предсрочни избори, ако, разбира се, ситуацията го налага.

Записа Константин Събчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай