Вторник,

Живко Георгиев: Поне година кабинет на ГЕРБ

От: Failed to load user -
1809
Живко Георгиев: Поне година кабинет на ГЕРБ
A
A
A

Живко Георгиев,

Социолог

Позицията на г-н Борисов относно съставянето на правителството е разбираема. Правителство на малцинството, подкрепено от парламента от желаещи - не мога да се ангажирам кои ще са те - това е най вероятният изход от създалата се ситуация след поредния парламентарен вот. Защото сега в Народното събрание попаднаха - при цялата условност на политическите понятия у нас - по две партии и вляво, и вдясно, и в центъра, и при националистите. Някои от тях може би са готови за участие в кабинета, но все пак едва ли ще го направят. Защото рисковете от такова участие са повече от ползите. При това "дублиране", ако едната влезе в правителството, другата ще остане в опозиция и най-вероятно да се окаже в перспектива печелившата. Така че се очертава все пак съставяне на правителство на ГЕРБ с подкрепата на някои от другите партии. Които обаче ще искат ясно разписани ангажименти по отделните теми, които кабинетът трябва да изпълнява и зад които те ще застанат. Т.е. ще поемат и съответната отговорност като законодатели, но същевременно като си запазват правото и на критики, и на гласуване "против" по отделни закони или решения.

Такъв кабинет би издържал една година, след което ако проработи, може да продължи да работи и след това. И дори да се стигне и до вече "класическа" коалиция.

Визирам този срок, защото точно след година предстоят общински избори. А те са много важни за разширяването на политическата територия на всяка от сегашните парламентарни партии за участие в различни регионални проекти и програми на Брюксел. Едва след това може да се стигне до предсрочни избори, ако, разбира се, ситуацията го налага.

Записа Константин Събчев


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com