Завръщане на науката в миналото

Завръщане на науката в миналото | StandartNews.com

Д-р Сергей Иванов, учен и експерт

В понеделник Фондът за научни изследвания (ФНИ) към Министерството на образованието обяви закъснялата с 2 години сесия за изследователски проекти - единствената възможност за финансиране на научна дейност от държавата.

Изненадващо чрез заповедта, подписана от неизвестен бюрократ, се налагат сериозни ограничения. Възможност да кандидатстват имат само държавните институти от БАН и Селскостопанската академия и българските университети. От достъп са лишени всички компании, държавни и частни, включително и болниците, неправителствените организации, ведомствените институти и филиалите на чуждестранните вузове. Нещо повече, на фирмите дори е забранено участието като подизпълнители и бенефициенти на научните продукти. Юридически погледнато това е нарушение на правилата на Европейския съюз, Закона за защита на конкуренцията и Закона за насърчаване на научните изследвания. Все едно Министерството на образованието да обяви обществена поръчка, до която се допускат само компании, чиито управители имат мустаци.

По света изследванията и иновациите се правят навсякъде, в университети, компании, институти, гаражи и училища. От професори, но и от ученици, учители, лекари и обикновени изобретатели. И държавите правят всичко възможно да насърчат сътрудничеството между тях, защото това е пътят за развитие на новите идеи и техния трансфер към реалната икономика. У нас ФНИ чиновници решават, че науката е запазен периметър само на "учени" от държавните организации. По този начин не само се обиждат хилядите работещи в реалната икономика, но се дискриминира най-креативната и активна част от изследователите. Изхвърляйки фирмите и болниците от научните проекти, ФНИ прекъсва и без това хлабавата връзка на академичната общност с предприятията. За кого тогава ще работят БАН и университетите? Тези изследвания ще ги напишат и приберат в библиотеките да събират прах. Ами как след такова изпълнение някоя компания ще дари пари на БАН или ФНИ?

Дежурното оправдание на дървените академични глави е, че при минали сесии част от спечелилите проекта фирми са били еднодневки, взели парите и се покрили или наели хора да им вършат работата. Това обаче е само част от истината. Всъщност всички компании фантоми са регистрирани от университетски преподаватели. Бидейки работници във вузовете, те са конкурирали собствените си работодатели. Защо са сключени изобщо договори с тях и защо не им е потърсена отговорност след това? А оценителните комисии в ФНИ, състоящи се от академици и професори, къде са гледали, когато са давали проекти на компании фантоми. Сега същите хора, упражнявали престъпно бездействие на минали конкурсни сесии, и уредили свои приятелчета с договори, решават че тази далавера вече не е на мода. За по сигурно обаче се презастраховат и въвеждат ограничения, да си гарантират пак спечелването на проектите. Въпросът е като са такива научни светила защо се боят от конкуренция? Май най-удобно им е било при социализма, когато не се оспорваше нищо и сега на стари години се опитват да се върнат пак там.

Това, което трябва да се направи сега, е да се стопира конкурсната сесия до отстраняване на незаконните ограничения. Предложилите този абсурд, трябва да понесат своята отговорност. Ако се позволи на ФНИ да забърка поредната каша, това означава поне още една година липса на проектно финансиране за българските учени. Всъщност ФНИ от 3 години тъне в непрекъснати скандали и поредният такъв показва пълната некомпетентност и морална деградация на управляващите науката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай