Сряда,

Защо рекламираме туризма със завод и катерица?

От: Администратор -
4157
Защо рекламираме туризма  със завод и катерица?
A
A
A

Коя реклама е работеща? Отговорът на този въпрос струва повече от един милион лева. Защото много често клиповете, които обират лаврите на специалистите, не докосват хората. А всъщност рекламата, както и изкуството, не може да служи сама на себе си. Може би това е разковничето, което пропускаме всички, величаейки по провинциално звездните слова за киноиндустрията у нас. Дори и без някой да го каже в прав текст, става ясно, че холивудските звезди в клипа, с който ще рекламираме туризма ни по света, не промотират страната ни, а компанията "Ню Бояна филмс". И в това няма нищо лошо, даже е похвално, че фирмата е подарила този клип на страната ни. Проблемът идва от факта, че той ще се излъчва по телевизии, радиа и онлайн платформи, с които държавата има договор за реклама. Както министър Николина Ангелкова обясни при представянето на клипа - по всички възможни медии. И за това промотиране ще се плаща с недостатъчните средства за реклама на туризма ни. Напълно приемливо е това видео да се излъчва преди представянето на родния филм, номиниран за Оскар - "Съдилището". Но не е нормално с видео, в което Бандерас обяснява как се снимат филми у нас или пък Сталоун казва на фона на димящ завод - "това е мястото!", да се канят гости за спа, море, културен и зимен туризъм. Вярно е, че блокбастърите привличат и гости на снимачните площадки. Но едва ли думите на Ейдриън Броуди колко мили са хората тук ще станат причина руснаците или германците да изберат почивка у нас. Защото

Ханс и Иванушка търсят добра цена, чистота, сервиз, атракции

а не снимка пред завода от клипа на Силвестър Сталоун. От години браншът настоява за повече пари за реклама на туризма. И с право, тъй като това е секторът, който допринася 13-15% за БВП. Но вместо да промотираме дестинацията България, ние решаваме да дадем пари във всяка една медия за представяне на киноиндустрията и в частност на компанията, която е сериозният играч в нея. Вече се появиха първите спекулации, че министърът на туризъм Николина Ангелкова е подписала договор с "Ню Бояна", в който се поема ангажимент държавата да разпространява за своя сметка клипа на холивудските знаменитости, рекламиращи филмовото студио в България. Дали наистина има такъв договор? Безплатен ли е клипът, ако държавата ще плаща задължително за промотирането му? Това ли е рекламата, която ще впечатли туристите? Знаят ли тези звезди, че думите им се използват в клип, с който ще се рекламира туризмът ни? Кариера, катерица и завод ли са гордостта на страната ни? Но, както е казал народът,

на харизания кон зъбите не се гледат

Ще ни санкционира ли ЕС отново за нерегламентирана държавна помощ в полза на частна компания? Има ли безплатен обяд и кой накрая ще плати сметката? На тези въпроси ще трябва да отговори министър Ангелкова.

С вампири и засмени девойки няма да изпъкнем

Владимир Каролев,
икономист

За всички новоизлюпени специалисти по национален брандинг, които намериха кусури на клипа на "Ню Бояна" и Министерство на туризма - никой не е имал идеята да омагьосва чужди туристи с плажове, дерета, копието на Хан Аспарух и друсащи хора моми в национални носии. Кадрите са от фирмена презентация на българска филмова компания, които сега са ремиксирани с участие на Министерство на туризма. Получило се е симпатично видео, в което няколко холивудски звезди разказват колко е яко в България, как са си изкарали страхотно и как са свършили перфектно работата си (онова отзад са декори от филмите). Самият подбор на звездите е чудесен - Салма е американка от мексикански произход, Бандерас е испанец, Шоре е американка от ирански произход, Стейтъм е британец, Слай е американец от италианско семейство.
Всеки ден по CNN се въртят национални реклами с красиви плажове (Гърция и Турция), с руини и крепости (Перу, Турция, Италия), с девойки друсащи хора (бившите соцдържави), с шкембе чорби и сарми (Азербайджан), със сърфове и слънце (Мексико), с гори и слонове (Индия), с полуголи мацки, масажиращи захилени европейци (Тайланд) и т.н. Та с три ливади, малко пясък, засмени девойки и пет каменни зида, под които Божо Димитров е намерил вампири, трудно ще изпъкнем на този фон. Но досега не съм видял реклама на друга малка, относително неизвестна и бедна страна, за която съзвездие от холивудски звезди да казва: "ТЯ Е МЯСТОТО", на което всичко готино се случва. Ако имахме повече такива отговорни предприемачи и отзивчиви министри, които заедно да правят толкова хубави инициативи (и то без държавни пари) и по-малко хейтъри и циници, можеше българският туризъм да се развива в пъти по-бързо и не на "въпреки". От мен отново едно голямо "БРАВО" и "БЛАГОДАРЯ" на "Ню Бояна", Николина Ангелкова и чуждите актьори, дали съгласието си да рекламират страната ни.

(Във "Фейсбук")


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички