Западът прати телеграма на Путин

Западът прати телеграма на Путин | StandartNews.com

Георги Даскалов, ekipnews.com

Излезе чаканото с огромен интерес разследване на международния журналистически консорциум, в което се разказва за офшорните фирми и операции на близо 200 световни политически лидери. Вътре са Башар Асад, бившият египетски президент Хосни Мубарак, премиерът на Исландия, пакистанци, саудитци и какви ли не.
Но е ясно, че главната мишена на т.нар. Панамски досиета е руският президент Путин. Макар да няма нито един документ, в който да фигурира името му. Но е пълно с негови приятели. Сергей Ролдугин примерно, другар от детинство, сега музикант, се оказва собственик на няколко фирми, които въртят милиони, даже милиарди долари. Има и други.
Кремъл реагира на атаката превантивно и рече, че зад атаката стоят американски фондове като "Отворено общество" на Сорос, фондовете "Форд" и "Макартър", но в крайна сметка в дъното са Държавният департамент на САЩ и ЦРУ.
Разкритията ще имат и пропаганден ефект, но може би не толкова в Русия, където общественото мнение е под контрол, а повече по света.
Пише в интерпретациите на изтеклите документи, че приятелите на Путин са изпрали около 2 милиарда долара и се посочва точно как - през кои банки и офшорки. Това, ако се вярва на други сведения, е малка част от личното богатство на Путин, което според западната преса е около 40 милиарда долара.
Но по-важно от пропагандата е съобщението, което Западът изпраща на Путин. Знаем къде си държиш парите. Знаем и кой ги държи.
Не вярвам тези 2 милиарда долара да са му последните. Но два милиарда са си два милиарда.
Западът вероятно вече не вярва, че може да стимулира вътре в Русия процеси, които до доведат до смяна ако не на самия Путин, поне на политиката, която той води в последните години. Путин държи нещата под контрол и не се вижда да има опозиция - нито сред своите, нито сред политическите партии, които на книга се борят за властта в Русия.
Това е напълно в руската политическа традиция. Императорът държи цялата власт.
Следователно въздействието върху опозиционери и олигарси, които евентуално да въздействат на Путин, е умряла работа, прахосване на пари. И при това положение единственият обект на въздействие се оказва самият Путин.
Изплувалите 2 милиарда "панамски" долари са само предупреждение. Ако няма промяна, натискът ще продължи.
Следващите досиета сигурно вече са заредени.
Путин със сигурност е схванал намека. Ще се разбере скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай