Законът в момента е орел, рак и щука

Законът в момента е орел, рак и щука | StandartNews.com

Настояваме за сериозни промени в Кодекса за търговско корабоплаване (КТК) и в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата (ЗМПВВПП). От години настояваме за тези промени и се надяваме най-сетне те да бъдат приети. Няма да изброявам исканите промени член по член, защото те са много.

Целият морски бранш принципно иска ЗМПВВПП да бъде разделен на три отделни закона, тъй като той свързва три съвсем различни материи - море, река и пристанища. Такъв хетерогенен закон няма в нито една друга европейска държава! Могат ли да бъдат съвместими в един закон море и река при положение, че морето се регулира по едни конвенции, а реката - по съвсем други?! Този закон е орел, рак и щука и затова нищо у нас не е като хората и нищо не върви.

Колко пъти ние от морския бранш трябва да обясняваме, че ЗМПВВПП има безумни противоречия както със Закона за устройство на територията, така и със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Крайно време е законите у нас да се синхронизират не само с европейските нормативи, а и един с друг, за да станат наистина съвременни и да не спъват бизнеса.

Затова настояваме да бъде гласуван отделен закон за пристанищата, защото те са в трагично състояние. Крайно време е да им бъде дадена възможност да събират тонажните и кейови такси и да ги инвестират в подобряване на пристанищната инфраструктура, а не да ги прибира бюджетът за незнайни харчове.

Изключително важно е да се създаде и гаранционен фонд за подпомагане на корабостроителниците, тъй като у нас вече почти не се строят кораби. Единственият завод, който все още строи нещо, е "МТГ Делфин", Варна. Смятате ли, че една държава, която държи да съхрани своя бизнес, пък макар и в тежко финансово състояние, няма да може да задели в един фонд 100-200 млн. лв.? Ние от морския бранш категорично смятаме, че това не е проблем. Още повече, че такива фондове има в Германия, Норвегия и много други морски държави в Европа. Всички морски държави по света застават твърдо в подкрепа на такъв важен отрасъл, какъвто е корабостроенето. В края на краищата ние не искаме нищо повече от това поетите предизборни ангажименти да бъдат изпълнени.

Капитан Богдан Богданов, председател на УС
на Българската морска камара

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай