Законът срещу хазарта е мач за половин милион

След като Цветанов и Нинова казаха "да", партийните лобисти трудно ще обърнат нещата

Законът срещу хазарта е мач за половин милион | StandartNews.com

Наскоро чисто емоционално се подразних от една майка, която беше купила лотарийни билетчета като подарък на детето си на касата на един супермаркет. Понеже се мотаеше и забави опашката, се замислих, че е безумно това дете да се радва на билетчето. Явно безсъзнателна реакция на майката под въздействието на рекламите за хазарт по телевизията.

Реших да попитам: "Това дете не иска ли шоколад?". Майка му ме наруга, а малчуганът не ми обърна внимание. След това се замислих, гледай колко смешно, явно ми се е набила в главата тази реклама "Шоколадът само го миришем", която от самото начало ме подразни. И се замислих също как тази майка е изпрала съзнанието на детето. Шаблон след шаблон. Тогава някак си

осъзнах колко е гигантска рекламата на хазартните игри

По този повод вицепремиерът Валери Симеонов предложи законови промени, с които да се забрани рекламата на хазарт и да се ограничат местата за продажба на лотарийни билети. Ако те се предлагат в супермаркети и бакалии, тогава прагът на влизане в хазарта наистина ще е много нисък. Подобна практика има в разумните държави, за да не могат хората лесно да играят, без да се стига до забрани и нелегален хазарт. Обаче там първо нямат такова масово търкане, каквото при нас. Нямат толкова много числови игри. Пазарът на лотарийни билети у нас се е удвоил за последните години. Още преди десетина години, когато говорихме на тази тема, беше очевидно, че в България има свръхвисоко потребление на хазартни услуги. Всеки виждаше как в квартала му има поне 1-2 игрални зали. Как даже децата залагат на футболни мачове, а родителите им постоянно коментират кой колко е загубил или спечелил.

Тогава хазартът заемаше около 2% от БВП и пак бяхме една от водещите страни, а сега сме 3% от БВП и сме номер 1 в Европа. Никой не може да се сравнява с нас. Изключение прави Малта, където хазартните оператори сами си регистрират бизнеса и оборотите си ги отчитат там.

Валери Симеонов направи разумен ход като като отиде директно при хората, от които зависят решенията в парламента - лидерите на двете големи групи. Според мен по този начин избегна посредниците и тези, които можеха да изградят някаква възпираща стратегия, имам предвид лобистите и в двете партии. Мисля, че по този начин

Симеонов избегна политическото противопоставяне

Сега вече не вярвам някой да се отметне от решението да се ограничи рекламата на хазарта. Макар, че ако бъдат приети предложените от вицепремиера промени хазартните босове ще загубят около 500 милиона лева. Според мен стратегията на противниците на Симеонов ще бъде в две посоки- едната е да вкарат разни членчета, които да прецакат закона колкото могат, а втората- на равнище изпълнение да създадат някаква мрежа от корумпирани служители, които да викат: "Ама това не е реклама, ама това не е публично място".
Хазартът обаче не е само търкане на билетчета.

Не бива да се посяга на хазартния туризъм, който генерира добра стойност, но трябва да се опитат да го регулират. Едно от нещата, които не бива да се позволяват, е да има лесен достъп до него. Примерно, обявяват се градове, в които ще има хазартен туризъм. Добре е те да са в Северозапада, което ще бъде и един вид социална политика.

На мушката на закона трябва да попаднат и т.нар. игрални зали, ротативки и прочие, които ги има дори във всяко едно малко градче. В тях единственото, което свети до късно срещу кметството, е не аптека, а игрална зала. Това е нещо, което един нормален политик законодател би трябвало да го ограничи. Освен, че води до социални сътресения и човешки трагедии, този вид хазарт създава икономически проблеми, защото няма как да имате добре работещ човек, който кисне по залите.

Според Световната здравна организация хазартът се води зависимост, по същия начин, както и хероинът, алкохолът и т.н. В България има програми за лечение на зависимостите от хазарт.
Интересното е, че жените също много се пристрастяват. При хероина съотношенията мъже към жени са 5:1 в полза на силния пол, докато при хазарта не е така, там е много по-равномерно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай