За кърменето и Терминал 2

За кърменето и Терминал 2 | StandartNews.com

Скандал ли е да кърмиш в мола и ексхибиционистки ли са майките, които го правят? Темата се оказа по-гореща и от мистериозния купувач на БТК. Какво показва челният опит на една БГ майка - вижте разказа на Миряна Захариева. Съпругата на актьора Ивайло Захариев от "Под прикритие" е експерт онлайн комуникации, но в момента се е посветила на грижите за двете си деца.

Винаги съм смятала, че всичко естествено е най-добро за детето - в това число раждането без операционна намеса и кърменето вместо шишетата. Бях убедена, че искам да родя естествено (освен ако медицински причини не изискваха друго) и да кърмя децaта си до годинка. Преди да родя Филип (сега на 2 г.), се притеснявах единствено от клизмата преди раждане - просто ме ужасяваше мисълта за това извращение. Раждането и кърменето ги бях писала "естествен процес", следователно всичко ще си цъфне от само себе си. 21 часа родов процес бяха достатъчни, за да ме убедят, че макар и естествени, някои процеси изискват особена сила, че дори и умения. И тъкмо си мислех, че е свършило най-трудното, и се започна с кърменето.

Ще ме прощават хората с по-чувствителни сетива, но вече разчупих леда с откровението за клизмата. Та, започна се 3-месечна борба с кърменето - на всеки 3 часа - 45 минути нетърпими болки, ако детето проспи часа за кърмене - подуване и нови болки. На втората седмица ми спря кърмата и тъпо и упорито трябваше да я потеча отново. По това време имах рани на краката, понеже ги търках един в друг, за да изтърпя болката от кърменето. Оказа се, че на Филип небцето е твърде високо, та оттам - проблемите. Започнах да се цедя - два вида ръчни помпи, една електрическа, отделно техники за цедена на ръка. Един час цедене. След два часа пак. Да, и през нощта. Навивах си будилник, защото ако пропуснех, това казваше на мозъка, че детето няма нужда от кърма и той не произвеждаше. Трябваше освен цеденето да давам и на Филип да суче, че да не забрави как се прави. На третия месец бялото злато потече в достатъчни количества, за да е достатъчно на Филип. Аз не бях излизала от вкъщи, с изключение на 4-5 пъти за три месеца! Буквално!

Беше вече юни и почнахме да излизаме. Търкахме жълтите павета по 4-5 часа всяка вечер (да, беше лето Орешарово). Аз кърмех спокойно (вече по за 5-10 минути) и нямаше нужда да се тревожа за цедене, удобни възглавници за подпиране и пр. Това лято кърмих на стълбите на БНБ, в градинката на Народния театър, в градинката около Паметника на Съветската армия, на стълбите на СУ, на тротоара около "Ал. Невски". Не се сещам за други места.

Не знам дали, защото протестът беше съставен от "младите, умните и красивите", но никой никога не ми направи забележка, не ме погледна накриво. И така, аз пораснах в свят, в който кърменето е трудно само докато тръгне, после вече е песен - носиш си храната на детето, където и да си - винаги топла, винаги в чисто и подходящо шишенце. Разкош!
Роди се и Дамян и след около половин година пауза започнах да кърмя отново. Вече лесно от самото начало (с изключение на няколко дни, докато количеството се установи). Работя активно през цялото време, излизам ежедневно за срещи и по други задачи.

Нося си шал, с който се покривам, когато се наложи да кърмя, и не съм се добрала до вонящ обществен кенеф. Кърмя на срещи на Управителния съвет на Надежда за малките. Кърмя в полувремето на баскетболни мачове, където публиката в основната си част не се състои от "умните и красивите" (ще ме прощавате, приятели, не че не сте умни или красиви - просто този израз се възприе за една друга част от населението), кърмя на пейки в мола (аха). От време на време попадам и на места, специално пригодени за кърмене, и тогава се чувствам като принцеса.

Ако някой някога ми направи забележка, ще помоля мъжа ми да го набие. Не, разбира се. Вероятно ще се сдухам и като се прибера, ще си поплача. Сигурно няма да повторя. Ще реорганизирам ежедневието си, ще се откажа от динамичността му, ще зарежа някои от проектите, които движа, и ще си натискам парцалите в следващите няколко месеца.
Моля ви, ако ме видите да кърмя някъде и не ви е приятно, обърнете се на другата страна. Не ми правете забележка. Ще сринете вярата ми в света, ще разколебаете решителността ми да имам трето, четвърто и пето дете, ще ме замислите дали да насърчавам сестра ми да кърми своите деца, ще направите Терминал 1 и 2 мнооого привлекателни, макар да нямат стаи за кърмачки.

(Още за Миряна четете на www. miryanka.wordpress.com)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай