За изтребителите и комисионите

Да хвърлим милиарди за нов "Грипен" или стар Ф-16 ще бъде еднакво глупаво, по-добре е да купим зенитни ракети

За изтребителите и комисионите | StandartNews.com

На свинче - звънче. Така обикновено казва народът за някоя работа, която няма съответствие с реалното състояние на нещата.

Така се получава и с грандиозните спорове относно закупуването на многоцелеви изтребител за славните ни ВВС, които периодично разбунват българското общество от няколко месеца насам.

Шведски "Грипен" или американски "Ф-16? Това е въпросът. Не Хамлетовият. Това е въпросът, на който трябва да отговорят не само довчерашния ас и главнокомандващ българската армия - президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Въпросът вълнува всички - от първия пилот в бойната ни авиация до последния данъкоплатец у нас. Вълнува ни защото става въпрос не само за отбраната на небето на България, не само защото иде реч за родните ВВС, дръзнали първи в света да използват самолета като бойно средство, но и за много, наистина страшно много пари.

Шведски "Грипен" или американски Ф-16? Нов или втора, даже трета ръка изтребител?

Наистина много странни въпроси - особено ако бъдат оценени обективно и по достойнство.

Що се отнася до въпроса нов или стар изтребител да бъде закупен, то отговорът е ясен - категорично нов! Така искат пилотите от ВВС, така крещи и историята ни - дори и ония бедни години преди повече от век българинът е отделял от залъка си, за да купува и даже да строи сам нови самолети за родните "орляци".

Тогава възниква въпросът - защо точно "Грипен"?

Извинявайте, но шведското изтребителче е твърде мъничко и слабичко за сериозните задачи, които ще му вменят да изпълнява. Твърде меко казано - дори малко е обидно изобщо да се коментира закупуването на тази летяща детска играчка за днешните достойни наследници на Радул Милков и Продан Таракчиев, на Димитър Списаревски и Стоян Стоянов.

Защото ако заменим нашите "стари" МиГ-29 с чисто нови "Грипен" е все едно да заменим "Мерцедес" S класа с чисто нов "Смарт".

Тогава трябва да купим Ф-16, ще потрият ръце лобистите за щатските изтребители. Съжалявам, но като данъкоплатец лично аз съм категорично против да харчим огромни средства за архаични машини, които като служещ в 31-ва Фронтова зенитно-ракетна бригада на Варшавския договор са ме учили да откривам и евентуално - свалям, преди повече от 35 години! Така че, ако използвам горното сравнение, да заменим сегашните МиГ-29 с втора или даже трета ръка Ф-16 - това е равностойно да хвърлим на боклука същия "Мерцедес" S класа, за да купим на баснословна цена стар, очукан "Опел Кадет".

Още повече, че истинският аналог на нашите МиГ-29 е американският двумоторен Ф-18 "Хорнет".

Тук оставям настрани въпроса защо никой не обсъжда закупуването на други нови съвременни многоцелеви изтребители като например "Рафал"?

Така че който и от двата варианта да бъде избран - ще бъде колосална грешка за България.

В този смисъл няма да е никак лошо да се анализира внимателно идеята на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов всичките 15 самолета, с които разполагаме, да бъдат поетапно рециклирани. Това може да стане в заводите производители, както е редно не само според отдавна подписаните договорености, но и според всички авиационни правила! Няма да е лошо и наистина да се анализира идеята на Каракачанов поне част от ремонта на нашите МиГ-29 да бъде извършен в пловдивския военен завод "Аивионамс". Печалбата от това ще е двойна - не само обновяване на самолетите, но и осигуряване на немалко работни места.

Накрая искам да подчертая, че развитието на съвременна изтребителна авиация поначало е приоритет само на големите и богати държави. Бедните като България страни, които не се готвят да нападат никого, по традиция вместо скъпи изтребители закупуват зенитно-ракетни комплекси (ЗРК). Тук аритметиката е повече от категорична - цената на един изтребител е от 200 до 500-600 пъти по-висока от цената на една ракета земя- въздух. А при степента на поразяемост на съвременните ЗРК, която вече доближава 100% - всяка изстреляна ракета означава един свален модерен скъп изтребител.

Така че ако България наистина иска да защити небето си - по-добре е да ремонтира собствените си МиГ-29, които са с много по-добри характеристики от предлаганите ни Ф-16, като в допълнение закупи и 1-2 ЗРК.

Всичко останало са приказки и борби за комисиони!!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай