"За" и "против" гей парада в столицата

"За" и "против" гей парада в столицата | StandartNews.com

Родната православна църква гневно се обяви срещу готвения за събота гей парад в столицата. Светият синод призова държавните институции, общината и организаторите от "София Прайд 2014" да отменят този "поход на възгорделия се грях". "Стандарт" потърси двете противоположни мнения за събитието, което всяка година предизвиква тежки дебати в обществото.

Ако има парад, значи гейовете са победители

Подобни шествия наливат вода в мелницата на хомофобите

Отец Спас Михайлов

Самата дума парад ме смущава. Паради след войните правят само победителите. Означава ли това, че нормалното е победило ненормалното? И че всички хетеросексуални люде сме някаква втора ръка хора? И България вече е една капитулирала в морален смисъл държава?

Не говоря само като свещеник, но и като обикновен гражданин. От църковна гледна точка нещата изобщо не подлежат на коментар - още в Стария завет подобни сексуални отклонения са заклеймени и подлежат на безмилостни наказания. Но не затова става въпрос днес, а за внушаване на ненормалното като пример за подражание.

Подобни гей шествия имат още един негативен знак. Защото дават възможност за публична изява на крайните хомофоби, които по принцип са привърженици на ултрадесни, или, да си го кажем направо, фашизоидни идеи. Те използват подобни прояви, за да се явят пред камерите и да си направят рекламата като защитници на традициите и морала. Но техните опити за физическа разправа срещу хомосексуалните също не могат да се нарекат приемливи. Не само защото по този начин превръщат гейовете в мъченици, но и защото възпитават децата, които гледат всичко това в дух на насилие.

Във връзка с това често се чуват и такива мнения: "Не им обръщате внимание, обградете ги с мълчание, не правете от тях герои и мъченици!" Не съм съгласен и с тази позиция. Не само защото медиите просто няма как да не отразят гей парада. Да, герои и мъченици разбира се от тях не бива да се правят. Просто обикновените хора трябва също да излязат на улицата и да заявят, че не приемат подобни демонстрации и налагането на подобни "ценности". Така както го направиха французите по въпроса с узаконяването на еднополовите бракове.

(Записа Константин Събчев)

Синодът е на един акъл с радикалите

Монасите хомосексуалисти не биваше да бъдат гонени и преследвани

Моника Писанкънева, член на Организационния комитет на "София Прайд"

Сблъсъкът на традиционните ценности и съвременните разбирания за човешки права е един от факторите, който води до неприемане на хомосексуалните, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора не само у нас, но и в света като цяло. Българската православна църква е една от най-бавно осъвременяващите се, ако направим сравнение с други християнски църкви и други религии. Изявлението на Светия синод не ни учудва, тъй като ежегодното шествие на "София Прайд" винаги досега е било използвано от Синода като повод за публични изявления. Притеснени сме по-скоро от обвързването на Светия синод с радикални националистически групи и партии, които подбуждат към агресия и нарушаване на правата на ЛГБТИ хората у нас. Гоненията на гей монаси, които се случиха тази година, и не бяха публично заклеймени от Светия синод говорят за такава обвързаност. Тук е мястото да отбележим, че ЛГБТИ активистите първи се застъпиха за правата на православните монаси и се изказаха против тези гонения. Приканваме Светия синод да призове вярващите да проявят въздържание от насилие към мирното шествие в подкрепа на ЛГБТИ хората, дори и вътрешно да не споделят основните ценности на правовата държава, свързани със зачитането на човешките права и достойнството на всеки човек. Сексуалната ориентация и половата идентичност, както и проявлението на пола са естествено присъщи на всеки човек и не пречат на другите, които имат различия по тези признаци. В тази връзка позицията на "София Прайд" е да призовем всички за мирно и спокойно приемане на естествените различия в обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай