За един пробит милиард лева

Актуализацията на бюджета е първият сериозен тест за кабинета "Орешарски"

За един пробит милиард лева | StandartNews.com

Изненадващо на 40-ия ден от протестите Бойко Борисов ще се завърне с депутатите си в законодателния храм. Поводът ГЕРБ да нарушат отшелничеството си не е обхваналата ги скука, а актуализацията на държавния бюджет. Досега хората на Борисов се заканваха да посетят бялата сграда, която перманентно е окупирана от недоволни граждани само ако БСП и ДПС обявят дата за предсрочни избори и започнат гледането на Изборния кодекс.

Затова последният финт на герберите озадачава публиката и навежда на мисълта, че те готвят нови изненади. Най-вероятно са преценили, че започват да губят позиции извън мача, който се играе между площада и тройната коалиция. Не е изключено ГЕРБ да се появят епизодично в залата, за да усилят натиска върху кабинета на Пламен Орешарски.

Всъщност пренареждането на хазната ще бъде важен тест за управляващите. Не толкова математически, тъй като с кворум, осигурен от "Атака", БСП и ДПС с лекота ще го приемат с техните гласове.

Заплахата е доколко хората на Станишев и Местан ще съумеят да убедят обществото, че актуализацията е за добро. Техни противници са не само десните партии, но и улицата, която вече по принцип не приема за добро нито едно действие на кабинета. Критиците на Орешарски смятат, че за вдигането на дефицита от 1,3 на 2% от БВП и определянето на възможност за теглене на заем от 1 млрд. лв. няма причина и се цели да бъдат похарчени стотици милиони на тъмно. В предизборните си програми нито БСП, нито ДПС са обещавали да вземат нов борч. Напротив, те обясняваха как ще напълнят хазната чрез ограничаване на контрабандата и постигане на икономически растеж. Сега излиза, че смятат да осигурят с половин милиард лева по-малко постъпления в бюджета.

Министрите на Орешарски пък се оправдават с тежкото Дянково наследство, неразплатените стотици милиони с фирмите и необходимостта от вкарване на буфери в бюджета. Възможно е правителството да се опитва да си върже гащите, в случай че се появят радикални искания и извънредни ситуации.

В същото време синдикатите не пропуснаха шанса да ударят по масата КНСБ даде ултиматум - или да бъде приет предложеният от тях социален пакет на стойност 200 млн. лв., или те също ще излязат на барикадите срещу властта. Другият профсъюз - КТ "Подкрепа", пък непрекъснато се мръщи и говори единствено за обща политическа стачка, бързи избори за Велико народно събрание и писане на нова конституция.

Правителството не може да не си дава сметка, че освен "моралната революция", която всеки ден върви под прозорците му, го очакват и няколко "висящи" социални бунта. Предвидените с поправките в бюджета социални програми са на стойност стотина милиона, но цъкащите бомби с цените на тока и парното, мизерните пенсии и заплати, затъналите в борчове държавни предприятия, междуфирмената задлъжнялост, гладуващите безработни и т.н. могат да му поднесат безкрайно неприятни изненади във всеки един момент.

Притиснат от всички страни, кабинетът осъзнава, че няма никакъв шанс, ако не вкара спешно свежи пари в икономиката и се надява, че те ще доведат до положителен ефект. В същото време управляващите рискуват да бъдат заклеймени като прахосници и обвинени, че отпускането на колана е най-краткият път както към свръхдефицита, така и към неизбежното вдигане на данъчната тежест догодина. Въпросът е как Пламен Орешарски ще отиграе трудната ситуация, която е много по-сериозен тест от хроничните протести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай