За два лева проникваш при машинистите на метрото

За два лева проникваш при машинистите на метрото | StandartNews.com

Само 2 лева трябват на човек с елементарни познания, за да проникне в кабините на метровлаковете или да отвори челните врати между отделните вагони в мотрисните състави. Този факт поставя под сериозно съмнение доколко е осигурена безопасността на хората, управляващи влаковете, и на пътниците.

Всички електрически мотриси за Софийското метро са доставени от Русия и са със заключване на вратите с триъгълен ключ, което се използва стандартно в Русия и още няколко държави от бившия Съветски съюз. Оказва се обаче, че това е сериозен пропуск в сигурността, особено на фона на заплахата от терористични атаки. Вратите на кабината на машиниста не са бронирани и нямат средство за възпиране на нерегламентиран достъп, каквото имат вратите в пилотските кабини на самолетите. Нямат и заключване със секретна брава, каквато е практиката на Запад. За пример, дори по-старите мотриси от метрото на Виена имат секретна заключалка, която е осигурена срещу разбиване и така предпазва кабината на машиниста от нахлуване.

Не само потенциални терористи, а дори недобросъвестни граждани или тийнейджъри, търсещи повече адреналин, могат да предизвикат сериозен хаос и паника в метрото, защото освен кабината с триъгълния ключ се отварят и вратите, отделящи вагоните един от друг. Освен че биха застрашили собствения си живот, те биха изложили на опасност и пътниците, защото оставени веднъж отключени, вратите могат да доведат до сериозни инциденти с невинни пътници, тъй като преходът между вагоните не е обезопасен и минутка невнимание може да изпрати човек направо под колелата на движещия се със скорост до 80 км/час влак.

Въпреки че навсякъде в станциите и влаковете на метрото е указано изрично, че проникването в кабините е строго забранено, редно е общинските власти да помислят и за допълнителни мерки за обезопасяне на примитивната система за заключване във влаковете, за да са спокойни както машинистите, така и пътниците за своята сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай