За Чоковците и изборите

Политиците превърнаха село Галиче в Сталинград на Северозапада

За Чоковците и изборите | StandartNews.com

На врачанското село Галиче вече могат да му викат Сталинград на Северозапада. Поне така изглежда отстрани заради яростния спор, в който се хвърлиха ГЕРБ и БСП след извънредните местни избори в селото. Толкова плам, разменени обвинения и патос досега май заслужи само Полски Тръмбеш, когато падаше като червена крепост.

Иначе от миналия век насам Галиче беше известно като почти феодална собственост на скандалния Ценко Чоков. Макар и да сменяше партиите, които го подкрепят, окиченият със златни ланци бабаит управляваше близо 20 години, залагайки основно на бой, заплаха и палежи на коли, къщи и заведения на всеки, дръзнал да му се опълчи.

През февруари обаче съдът отстрани "вечния кмет" заради присъда. Така населеното с по-малко от две хиляди души Галиче, в което

най-много тежи ромският вот заради голямата циганска махала

трябваше да си избере нов управник. Лансираният от ГЕРБ фермер Страхил Страхилов взе победата с 27 гласа срещу червения си опонент Веселин Тушинов, който отдавна води война с Чоков и е свидетел срещу него в съда.

БСП веднага обяви вота за нечестен и обвини управляващите, че са купили местните роми, а .
Чоков от килията е дирижирал успеха на Страхилов. "Галиче си прилича със Сомалия по това, че кметът не се избира, а се посочва", възмути се победеният Тушинов. ГЕРБ отхвърлиха обвиненията и обясниха, че са взели мача с рамо от ВМРО, чийто кандидат Банков с 200 гласа беше трети преди балотажа.

Темата за Галиче се пренесе на жълтите павета, където БСП и ГЕРБ посветиха цели пресконференции на битката за забутаното село. В разгара на споровете и обвиненията всички в Галиче са единодушни в едно: местните хора са разделени и уплашени. Това, че Ценко Чоков се озова в килията не сложи край на страховете и омразата.
Изборите също наляха масло в огъня, защото разпалиха отново всички стари вражди и скандали.
Чака своя отговор и големият въпрос дали с падането на "вечния кмет" ще отиде в историята и моделът на управление "Ценко Чоков".

Защото кметът феодал беше удобен за политическа употреба.

Контролира всичко и всички с твърда ръка

гарантира 100% изборна победа и може да "заличи за минути" всеки проблем на място, бързо и категорично.
Затова и толкова дълго Ценко си разиграва коня на воля, въпреки многобройните сигнали срещу него. Най-лошото беше, че на много места, където "бог високо, а цар далеко", хората дори мечтаеха да си имат техен Чоков, който да държи изкъсо апашите, да раздава бързо възмездие и да да те избави от всяка грижа или неволя, стига да си в неговия отбор. За разлика от кмета на Галиче, който рано стана медиен герой, негови събратя по стил и методи управляват на още много места в България. И дори куп партии се редят на опашка, за да ги припознаят за свои кандидати. Затова на местните избори догодина истинската битка ще бъде не коя партия ще спечели повече села и паланки, а колко Чоковци ще останат да властват. Така, както те искат и умеят. На гърба на хората и за срам на държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай