Всяка коалиция ще има екзотичен член

Всяка коалиция ще има екзотичен член | StandartNews.com

Даниел Смилов, политолог

Имаме едно доста широко представителство на този вот. Той може да е фрагментиран, но ще има реално присъствие в следващия парламент. Това е фактор, който прави сформиране на правителство много трудно, защото не е проблематично това, че имаме 8 партии. Проблемът е, че тези партии са много различни и в случая с националистите и крайнодесните формации това е очевидно.

Фрагментацията не води автоматично до нестабилност. Проблемът е, когато тази фрагментация е на различни по свой характер партии. Боя се, че ние имаме точно такъв тип фрагментация и сега е много важно, когато топката е в ръцете на ГЕРБ, те да предложат такъв формат, който, от една страна, да даде възможност на партии, които са максимално близко една до друга, да предложат формула на управление. За съжаление, каквито и коалиции да се чертаят, те ще имат поне един странен или екзотичен член в тях. Член, който не стои добре заедно с останалите. И да речем, ако бъдат допуснати националистически партии в един управленски формат, големият въпрос ще бъде какви ще са гаранциите за проевропейската ориентация и ориентацията към НАТО на страната ни - няма ли да ни вкара в много трудна ситуация в отношенията ни с европейските ни партньори.
Това са големите въпроси, и основната тежест и отговорност тук е на ГЕРБ като водеща партия да предложи работеща формула.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай